Du är här

2022-08-27 - Samhälle
Emil Lindqvist. Foto: Erika Laur

Hallå där...

... Emil Lindqvist, 24 år från Nordingrå och nordisk bronsmedaljör i smide.

Du kom nyligen trea i smides-NM på Island, hur var det?
– Konkurrensen var hård så jag känner att det var bra jobbat av mig. En vecka innan fick vi veta att vi skulle smida ett ankare, då var det bara att sätta i gång och öva hemma. Jag tävlade mot Norge, Finland, Danmark och Island, vi fick fyra timmar på oss. Det var en hel del press och jag var lite nervös eftersom allt sändes live på Insta och Facebook. Men det var bara att se till att le och köra hårt.
Vad betyder vinsten?
– Jag vann SM tidigare, så det är en till pokal på cv:t. Det är väldigt roligt att få bevisa vad man kan skapa på kort tid och leverera kvalité under press. Jag har gjort ett gesällprov också och även där fick jag brons, det är jag också väldigt nöjd över.
Hur länge har du sysslat med smide?
– Jag testade på när jag gick en Waldorfskola i Stockholm, det är så roligt hur eld kan göra järn till lera. Sedan hittade jag en smides-utbildning på Järnakademin i Kramfors och nu tar jag på mig arbeten; på Järnstaborg i Nordingrå är vi en kollektiv smedja där vi hjälps åt i större projekt. Jag har köpt hus mittemot och två hus bredvid finns Nordingrå konstby som vi är kopplade till. Jag har ett jobb som personlig assistent, det trivs jag bra med, men smide är det jag hoppas jobba med i framtiden.

Dela med dig av denna artikel på: