Näringsliv

Kreativ symbios med skogen

En möjlighet att bygga fyra trähus i skogen med hackspetten som närmaste granne, det är vad Magnus Gidlöf ser framför sig inför deltagandet i det nya utvecklings-programmet Kreativ Industriell Symbios.

Villan vid skogskanten i Järved avslöjar Magnus Gidlöfs kärlek till materialet trä. Huset smälter in i sin omgivning och ligger inbäddat i en lummig grönska. Det ger en vink om vad Magnus ser framför sig i det projekt han har startat, där han vill bygga trähus i skön design som ligger väldigt naturnära. Ett projekt som fick honom att säga ja till att, med sitt Storspov, vara deltagare i programmet Kreativ Industriell Symbios (läs mer om det längre ned på sidan).

– Jag vill skapa ett område i skogen med tre till fyra hus där natur och byggnader smälter samman genom material- och färgval och där djurlivet finns in på knuten. När jag hörde att det här programmet kopplar till skogen väcktes min nyfikenhet.

Drömhuset i skogen har, när Magnus får välja, materialval från naturen med trä rakt igenom och huset ska synas så lite som möjligt där det står.

– För mig är det viktigt att bygga klimat-smart och energieffektivt samtidigt som jag vill sudda ut gränsen mellan inne och ute genom stora öppningsbara partier som släpper in naturens dofter, ljud och ljus. I stället för grannar är det hackspetten du hör och vägen hem är inte rak utan slingrande som en skogsbilväg. Ett växthus ryms också i bilden men inga gräsmattor.

Det är tidigt i projektet men det är i gång och just nu tar Magnus fram informationsmaterial som beskriver det han avser att göra.

– Jag har agenturen för Willa Nordic i Norrland och med det fabriken som tillverkar husen. Vi är i gång och ritar på olika modeller och lokalt samarbetar jag med Själevads bygg. Nu ser jag fram emot hösten, det ska bli spännande att se vad deltagandet i det här programmet kommer att innebära. l

 

Om Kreativ Industriell Symbios

Kreativ Industriell Symbios är namnet på det utvecklingsprogram som startar i höst. Det finansieras av EU, RISE och Handelshögskolan i Umeå och utgår från Örnsköldsvik och Älvsbyn.

I Örnsköldsvik erbjuds små och medelstora företag inom kulturella och kreativa näringar affärsutveckling och att utforska innovationsprocesser tillsammans med Holmen Skog. En av personerna bakom programmet är Vanja Östman, senior projektledare hos RISE (Research Institutes of Sweden) i Umeå.

– Programmet utgår från skog och mat som är två stora hållbarhetsutmaningar, säger Vanja. Här i Örnsköldsvik deltar företag från nätverket High Coast Creative med fokus på skogen i samarbete med Holmen. I Älvsbyn är det nätverket CHARM och Polarbröd som samarbetar, med fokus på mat och dryck.

Programmet ska hjälpa företagen att återhämta sig efter pandemin och att utveckla motståndskraft genom nya affärsmöjligheter.

– Holmen skog har varit fantastiska i sin nyfikenhet på vart det här kan leda och på att prova nya innovativa arbetssätt. De ser möjligheten att använda skogen på så många andra sätt under alla år som den ska stå. Skogen bär också vår historia och berättelser som går i arv som är viktiga att lyfta fram.

Programmet liknas vid en innovationsresa och kan kännas som en utmaning för deltagarna eftersom utgången är okänd.

– Det handlar inte om att sätta upp ett mål och ta sig dit längs en rak väg. Deltagarna behöver inte komma med en färdig idé från start. Jag tror att det här blir något väldigt bra och jag ser en vilja hos alla deltagare att kasta sig ut för att utvecklas och utforska tillsammans.

Publicerat