Du är här

2022-08-18 - Friluftsliv

Naturens Dag – hållbart samhälle

Populära Naturens Dag lockar varje år mängder av besökare, och årets upplaga lär inte bli något undantag. Nu på lördag, 20 augusti, är det dags – räkna med en härlig dag längs Hälsans stig runt lilla Höglandssjön, med utgångspunkt från Bussbyvallen i Gullänget.

Årets tema är ”Hållbart samhälle”, ett ämne som man kan applicera på många olika områden. Hur skapar vi en hållbar utveckling inom såväl ekologiska, ekonomiska och sociala synvinklar? Ett hållbart samhälle innebär bland annat miljöutmaningar, hushållning av naturresurser, teknikutveckling, samhällsplanering och miljöpolitik.

Lika viktigt är att bygga ett socialt hållbart samhälle, ett jämställt och jämlikt samhälle där människor känner tillit och förtroende till varandra, och där de kan vara delaktiga i samhällsutvecklingen.

– Det har hänt mycket i världen de senaste åren kring hur man ska kunna ställa om och leva hållbart, och jag märker i mitt jobb ett uppsving i intresset att klara sig själv och leva lite enklare. Under Naturens Dag har många föreningar och organisationer möjlighet att på olika sätt visa upp hur det är möjligt för oss att leva hållbart, säger Sandra Berntzen på Studiefrämjandet, en av arrangörerna bakom Naturens Dag.

– Örnsköldsviks Civilförsvarsförbund berättar bland annat om hemberedskap och hur man hanterar en kris när el och vatten inte fungerar som man är van vid, och Örnsköldsviks Bilkår informerar om trafiksäkerhet. Naturskyddsföreningen visar hur man kan hjälpa naturen med vildbihotell och hos Friluftsfrämjandet kan man prova på flera roliga aktiviteter.

En nyhet i år jämfört med tidigare är Geocaching – världens största skattjakt. Och den internationella geocachingdagen infaller för övrigt just på lördag 20 augusti. På Naturens Dag kan du lära dig mer om detta.

– Vi på Studiefrämjandet har också en jaktsimulator tillsammans med Jägareförbundet som man kan prova på. I år finns det även mat på flera olika platser efter sträckan, säger Sandra Berntzen och hälsar alla välkomna.

Arrangörerna bakom Naturens Dag är ett flertal föreningar och organisationer tillsammans med Örnsköldsviks kommun, Studiefrämjandet, Örnsköldsviks natur- och friluftsråd samt Tidningen 7.

Dela med dig av denna artikel på: