Du är här

2022-07-15 - Mat & dryck

Fräscht sommarbubbel

Välkyld och bubblande dryck hör sommaren till och numera är det alkoholfria sortimentet stort. Vi bad sommelier Maria Kull om tips på gott mousserande att fira sommarens höjdpunkter med.

Gästerna kommer och du fixar det sista på dukningen. Varma leenden och kramar och så sitter alla till bords i samtal om livet och om hur härligt det är att vi får umgås igen. När drycken ska serveras är det någon som kör medan någon annan, utan särskild anledning, gärna vill ha alkoholfritt.

– Att fråga den som väljer alkoholfritt om det ska vara vatten med eller utan bubblor är näst intill obildat, särskilt nu när det finns så många alkoholfria alternativ att välja bland, säger Maria Kull.

Marias alkoholfria provningar blir inte fullbokade lika snabbt men deltagarna blir alltid positivt överraskade.

– Vi kommer aldrig ifrån att alkoholen är en smakförhöjare men väljer vi noga och kliver upp till runt hundringen blir det alltid en smakupplevelse.

Maria har valt ut två mousserande viner, ett från Italien och ett från Frankrike. Hon pekar på en liten text på etiketten.

– Liberated from alcohol, en viktig detalj som innebär att vinet har genomgått en tillverkningsprocess med jäsning för att ta fram karaktär och smak. Sedan filtreras alkoholen bort utan att smakerna går förlorade.

Det dukas alltid upp tilltugg på Marias provningar. Ur ugnen lyfter hon väldoftande chèvrepajer med honung och valnötter. På friterade rispapper lägger hon rökt lax och dijonkräm.

– Här finns olika texturer och smaker som salt, sött och syra. Jordgubbarna är med för att visa på missförståndet att servera dem till champagne som har extra hög syra.

 

Maria tittar på färgen och doftar noga innan hon smakar, först på Oddbird Spumante.

– Här ser vi en ljus gulgrön färg och känner tydlig pärondoft. Druvan är Glera som är vanlig i prosecco. Smaken är inte så brödig eftersom andra jäsningen sker på stora rostfria tankar med mindre kontakt med jästen.

I det andra glaset väntar Rickard Juhlin Blanc de Blancs. Det tillverkas på samma sätt som champagne, med jäsning på flaska.

– Färgen blir mörkare gul och smaken brödig. Här är druvan Chardonnay som har en neutral smak jämfört med den söta Gleran.

Maria smakar drycken i kombination med tilltuggen och förklarar hur sältan i laxen och dijonkrämens styrka möter friskheten hos Blanc de Blancs så att smakerna lyfts medan Spumanten blir för söt till det feta och salta.

– Pajens honungssötma möter också syran men här passar även Spumanten. Äter du jordgubben till Juhlin blir smaken avslagen och blek medan Spumanten lyfter jordgubbens sötma. Det handlar om en total smakupplevelse där mat och dryck blir magi tillsammans.

Maria får ofta höra att alkoholfritt skulle vara ett tråkigare alternativ.

– Det finns så mycket att upptäcka i det stora utbudet av såväl öl som mousserande och andra drycker. Ett sista tips är att hålla det mousserande väl kylt, mellan sex och åtta grader, det gör mycket för smaken. l

Dela med dig av denna artikel på: