Nyheter/Reportage

Sommar som i svunna tider

Den reser sig pampigt nedanför vägen, Gammelgården i Myckelgensjö. Där har den stått sedan 1600-talet. Ett värdefullt byggnadsminne och en plats för fikasugna som vill känna historiens vingslag.

Gammelgården ägs av Västernorrlands museum och sedan mitten av 90-talet har Myckelgensjö Byförening drivit sitt välbesökta sommarcafé här.

– Det här är byns stolthet, vi blir ofta lite skrytsamma när vi får prata om Gammel-gården, säger Tore Sundin, en av många engagerade bybor.

I det som kallas förmånsstugan finns caféet med möjlighet att sitta inomhus men allra bäst smakar fikat ute på gårdstunet med vidsträckt utsikt över sjön.

– Till förmånsstugan flyttade de som lämnat ifrån sig gården, ofta de gamla föräldrarna, förklarar Tore. De hade ett särskilt kontrakt som beskrev vad de skulle få, som ved och mat.

På menyn finns godsaker som våfflor eller kakfat med bulle och småkakor. Populärast är tjockkakesmörgåsarna och Myckelgensjös egen glass, en exklusiv produkt som tillverkas i liten skala.

– Självklart är allt hembakat. Väldigt mycket drivs av ideella krafter här, av byföreningen eller Myckelgensjö IF. Vi vill alltid att det ska kännas genuint med kvalitet i alla detaljer och vi vet att det är uppskattat. Lanthandeln är ett exempel och även regnbågsutsättningen för fiske i Hamptjärn där du betalar för den fisk du fångar.

Den här dagen står Maya och Emil Edlund i serveringen, tillsammans med farmor Astrid Edlund. Astrid har huvudansvaret och byns unga turas om att hjälpa till. På plats vid Gammelgården finns också deltagarna i en byggnadsvårdskurs arrangerad av länsmuséet. De lär sig bland annat att byta syllstock och att laga slöjdade detaljer.

– Det här är ett sätt att levandegöra besöksmålet och ett exempel på hur kulturmiljöer kan främja lokalt företagande, säger Johanna Ulfsdotter, antikvarie på Västernorrlands museum.

Mats Jonsson och Markus Lindberg, företagare från Bredbyn respektive Sidensjö, delar med sig av sina kunskaper tillsammans med Johanna. Gammelgården och Myckelgensjö har skrivit in sig i filmhistorien med filmen ”Barnen från Frostmo-fjället” som till viss del spelades in på platsen.

– Byns största filmstjärna blev geten Gullspira som filmbolaget köpte från en bonde i byn, säger Tore. Efter inspelningen följde hon med till Stockholm där hon senare dog av ett getingstick.

Om ett svalkande dopp lockar efter kaffet ligger Långnäset ett stenkast bort. Här finns badplats och en sagostig. På andra sidan sjön ligger den idylliska fäbodvallen Östalbodarna, en påminnelse om somrar från förr.

– Jag tror att vi behöver den här typen av miljöer i dag när så mycket annat är osäkert, säger Tore. Här finns ett lugn som gör att du går ner i varv och hittar tillbaka till dina rötter.

Publicerat