Du är här

2022-06-30 - Hus & Trädgård

40-årsjubileum i koloniföreningen

När dygnet var som ljusast, vid sommarsolståndet, firade Tvillingsta koloniförening sitt 40-årsjubileum.

Vi kunde inte ha valt lämpligare plats än Veckefjärdens restaurang, där vi åtnjöt god mat i naturskön miljö. Inledningsvis lästes några verser på rim om vår verksamhet, varefter en faktarik historik presenterades. Där framgick att vårt odlingsområde nu är 50 år, men den formella föreningen är 10 år yngre.

En grupp från 4H började 1972 odla på en öppen leråker, som med mycken möda under årens lopp utvecklats till alltmer trädgårdslika kolonilotter med enskilda och gemensamma sittplatser för avkoppling och gemenskap. Vårt område har dock genom åren lopp hotats av bl.a. planer på en stugby och dragning av kraftledningar.

I samband med golfbanebygget, röjdes den skyddande skogsdungen i slänten mot vägen. Nu är dock kommunen medveten om vår existens, varför vi bör känna oss trygga för att odla vidare. Dessutom är vi sedan drygt 10 år medlemmar i Koloniträdgårdsförbundet, vilket också ger oss ”råg i ryggen”.

Genom plantering av träd och buskar har slänten nu återfått den naturens mångfald som ingår i vår Miljöpolicy. Föreningen har under senare år haft många gemensamma aktiviteter i form av träffar, utflykter och studiebesök, förutom under pandemiåren då inget var sig likt. Vår verksamhet är en ”lisa” för både kropp och själ, genom social samvaro med odling och avkoppling i naturskön miljö.

Den vackra omgivningen kunde vi avslutningsvis njuta av i värmande eftermiddagssol ute på verandan med en utsökt jordgubbstårta till kaffet. Den underbara utsikten därifrån kändes igen från vårt närliggande mysiga koloniområde, dit vi mätta och belåtna kunde återvända för nya välgörande aktiviteter efter en trevlig jubileumsträff.

Text och foto: ANDERS EDLUND

Dela med dig av denna artikel på: