Mat & dryck

Sommarljuva desserter

Rabarberpaj på smuldeg och enkel pavlova med färska jordgubbar, vaniljvisp och limesocker. Perfekt sommarfika – här delar Linda Gidlund med sig av sina recept.

Kanske såg ni henne i ”Hela Sverige bakar” 2016. Linda Gidlund tog sig fram till de sex främsta den gången, och när 7an besöker henne i sommarhuset i Näske berättar hon att bakning är hennes liv.
– Så länge jag kan minnas, från kanske fem års ålder, har jag alltid varit i köket. Farmor var en riktig bondmora, hon lagade fantastisk mat och bakade. Jag var alltid så fascinerad av allt hon lagade. Varje minut som jag inte var i skolan tillbringade jag hos farmor. Det var något extra att dricka varm choklad hos henne, hon hade socker i, säger Linda som växte upp i Vårby.

– Mormor var också mycket hemma hos oss och fixade och donade med mat. Jag var så intresserad av vad som lagades och jag hade alltid tusen frågor. Även mamma är jätteduktig i köket. All den härliga värmen och kärleken har alltid funnits där i köket.

Linda berättar att hon hela tiden försöker få fram smakminnen från barndomen, till exempel hennes mammas currykyckling.
– Mamma bakade också de bästa kanelbullarna. De var kanske de fulaste, men de godaste. Jag började själv baka egna kanelbullar när jag var sex-sju år.

Linda har bott i både London och Rio de Janeiro och när hon återvände hem till Sverige sökte hon till ”Sveriges mästerkock” – och kom med.
– Det var stort! Jag fick laga mat åt Leif Mannerström, Per Morberg och Markus Aujalay. Fast jag var inte riktigt redo mentalt för att vara med, men jag ångrar ingenting och jag sökte igen två gånger.

Sedan sökte hon till ”Hela Sverige bakar”, tre gånger.
– Jag tittade mycket på det programmet och tyckte att det vore drömmen att få vara med. Jag gjorde en bra audition tredje gången och kom med, och det var tusen gånger bättre på alla sätt och vis än jag hade kunnat föreställa mig. Men snacka om prestationsångest då vi skulle spela in första avsnittet. Det blev totalt haveri, jag död-bakade min tårtbotten men gick ändå vidare. Jag tycker att det gick hyfsat att jag var kvar bland de sex främsta.

Numera bor Linda i Uppsala där hon sedan en tid tillbaka arbetar på Broströms Kafé i SJ:s gamla godsmagasin där det välkända musikstället Katalin också ligger.
– Jag är mitt uppe i världens drömsituation just nu, det viktigaste för mig är att få komma ut och baka – jag mår jättebra av det. Broströms har ett eget bageri och där kan jag vara i min egen lilla bubbla och skapa. Det kreativa, att skapa något med händerna och få fokusera på något annat än mig själv, då mår jag som bäst. Vi får också så mycket kärlek av gästerna, det är väldigt kul.

Här bjuder Linda på recepten till ett par enkla desserter, perfekta för svensk sommarfika.
– Det bästa jag vet på sommaren är färska svenska jordgubbar. Tillsammans med maräng och grädde är det vansinnigt gott! l

Rabarberpaj
6-8 späda rabarber
2 msk strösocker
1 tsk potatismjöl
2 msk valfri sirap
Flagad och skalad mandel eller exempelvis hasselnötter, cashewnötter

Smuldeg
100 gr smör
2 dl vetemjöl
0,75 dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
½ dl havregryn
En nypa salt.

Gör smuldegen genom att blanda smör, mjöl, socker, vaniljsocker, havregryn och salt. Knåda ihop. Smuldegen kan med fördel förberedas och ha i frysen.
Skölj rabarbern och skär i centimeterstora bitar. Lägg i en pajform och strö över ett par matskedar strösocker och en tesked potatismjöl. Blanda.
Strö smuldegen över rabarbern.
Rör ihop sirap med mandel/nötter och en nypa salt. Ringla över pajen.
Grädda på 175 grader, cirka 15-20 minuter.
Strö florsocker över och servera med vaniljvisp.

Vaniljvisp
4 dl grädde
1/3 burk kondenserad sötad mjölk
2,5 tsk vaniljsocker
En nypa salt.
Lättvispa grädden, tillsätt vaniljsocker och salt och kondenserad mjöl. Fortsätt vispa till den konsistens du vill ha.
(Här har du också grunden till en härlig vaniljglass, bara att lägga i frysen)

Pavlova
Maräng

3 äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk pressad citron (eller vinäger/ättika)
1 msk Maizenamjöl

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggvitan till ett fast skum, tillsätt socker och fortsätt vispa ca 5 minuter. Vänd ner Maizenamjöl på slutet.
Klicka eller spritsa marängen i den storlek och form du önskar.
Sätt plåten i mitten av ungen och sänk värmen till 125 grader. Grädda ca 45 minuter. Låt svalna.

Limesocker
Riv skalet av en lime och mortla ihop med 1 msk strösocker.

Toppa vaniljvisp på marängen. Lägg på jordgubbar, strö över limesocker och dekorera med citronmeliss. Pudra lite vaniljsocker över. Servera med mer jordgubbar vid sidan om.

Publicerat