Du är här

2022-07-06 - Mat & dryck
  • Flerfaldigt prisbelönta Ingrid Ölund driver Skogs-Hildas i Ullånger. Foto: Håkan Nordström.
  • Uje Brandelius med familj, barnen Vega och Bixi samt sambon Therese, har stannat till för en fika hos Skogs-Hildas. Foto: Håkan Nordström.

Bäst i Sverige – flera gånger om

13 SM-guld i mathantverk, flera år upptagen i den prestigefyllda restaurang- och café-guiden White Guide. Skogs-Hildas i Ullånger är ett café och bageri som absolut inte får missas.

Frukt & mandel-bröd, Hildas surdegsbröd med dinkel och Italienarn med krossad havre på vetesurdeg, helt nybakade ligger de och väntar på kunderna.
– Det är så kul att det är öppet igen, jag är här för att köpa lite matbröd idag säger Astrid Norlander från Sundsvall, som har sommarhus i Övered söder om Ullånger.

Är du mer sugen på fika så finns det bullar i en rad varianter – kanelbullar, vaniljbullar och härligheter med choklad, med 70-procentig kakaohalt. Och förstås kakor av olika slag.
– Jag äter kakor varje dag, säger Ingrid Ölund som driver Skogs-Hildas i Ullånger för tolfte året.

Ingrid startade i Björnåsby i Nordingrå 2005 men flyttade sedan verksamheten till Ullånger. Hon håller också till i Gideå, där hon är född, och där hon bakar sitt prisbelönta barkbröd.
– En kund sa till mig en gång att det är bra att äta kakor varje dag, om man mår bra av det – och jag njuter av att äta mina kakor, säger Ingrid och ler, samtidigt som hon fixar smörgåsar åt kunder som just beställt och slagit sig ned i Ingrids trädgård för att njuta av godsakerna.

På grund av hårt tryck just den här dagen får 7ans reportageteam agera tillfällig serveringspersonal åt familjen som bänkat sig ute i det gröna bakom caféet, och det visar sig vara musikern och skådespelaren Uje Brandelius som tillsammans med sambon Therese Hörnqvist och döttrarna Bixi och Vega stannat till i Ullånger.
– Vi googlade och hittade Skogs-Hildas, och igår var vi på Ulvön – jag har aldrig varit där tidigare och det var jättemysigt, berättar Uje som tillsammans med familjen hade hyrt en stuga i Friluftsbyn.

Friluftsbyn vid Skulebergets sydsida är en välbesökt plats som erbjuder såväl vandring i världsarvets mest storslagna miljö som några av Höga Kustens bästa kajakturer, bland annat till Sveriges högsta ö Mjältön.
Skogs-Hildas är ett perfekt ställe att fylla matsäcken om du vill åka vidare och upptäcka Höga Kustens vackra natur. Kanske bestiga mäktiga Skuleberget, antingen genom de vandringsleder som går upp till toppen, eller för den mer äventyrlige – klättra någon av de fyra lederna hos Via Ferrata.

Under pandemin valde Ingrid att hålla caféet stängt och i stället ägna tiden åt sina barnbarn.
– Jag har sex barnbarn, och ett sjunde på väg!

Nu i sommar är hon igång igen, till kundernas stora glädje. Allt i caféet producerar Ingrid själv, inget köps in, och eftersom hon sköter allt på egen hand kan man ibland få räkna med lite väntetid – ifall det är många fikasugna gäster.
– Några undrar om jag inte borde anställa någon, men då måste jag ju producera ännu mer, säger Ingrid och ler. Dessutom är jag så kvalitetsmedveten så jag vill ha koll på allting själv.

Om Ingrid får välja att själv ge sig ut med en fikakorg blir det gärna Rotsidan.
– Där är så fint, och Mäja fäbodar här i Ullånger – där är det jättehärligt och där kan man bada också.

 

Dela med dig av denna artikel på: