Hus & Trädgård

Nybyggt men fullt av historik

Från idé till färdig byggnad tog det mer än tio år. Men nu är Ringarbönninga i Köpmanholmen i full drift för första sommaren. Tacka ett krigsbarn från Finland för detta besöksmål.

Ringarbönninga, granne med Köpmanholmens Bruksmuseum, var ursprungligen en helkorsbyggnad från 1700-talet som flyttades från Fors vattensåg i Nätra i samband med att ångsågen i Köpmanholmen togs i bruk 1864. Men när sågverket lades ned 1977 tömdes huset och 1981 såldes det för 500 kronor till privatpersoner som monterade ned det.

Nu står Ringarbönninga återigen på plats, i nyskick, och exteriört är den i stort sett exakt som den gamla. Invändigt är träkänslan genomgående, med vitmålade träväggar och ett vackert golv av gran. Fönstren har ytterst försetts med kulturglas vilket ger en skön känsla av ålder.

Nätra Hembygdsförening har också fått tag på en hel del historiska möbler som passar in utmärkt. Här finns även ett rejält tilltaget kök och handikappanpassning med hiss mellan de två planen som gör att Ringarbönninga fungerar ypperligt för den verksamhet den är tänkt för: utställnings- och samlingslokal, även för uthyrning, och ett café.

Byggnaden har blivit verklighet tack vare Mikko Andersson som kom till Köpmanholmen 1941, som 7-årigt krigsbarn från Finland. När han avled 2007 testamenterade han hela sin kvarlåtenskap – omkring 32 miljoner kronor – till att bevara och utveckla Köpmanholmens Bruksmuseum, som Ringarbönninga nu är en del av.

I huset finns en permanent utställning om Ingeborg Hedberg, som betytt mycket för Köpmanholmen och bland annat var med och startade Köpmanholmens Trädgårdsodlarförening 1933. I sommar, fram till 25 juli kan man dessutom se utställningen ”Inte Konstigt Alls” med Bill Olson, Ida Arnkvist och Leif Edlund – en utställning som därefter fortsätter ytterligare två veckor i Bill Olsons ateljé i Tvättstugan, en kort bit härifrån.

Ringarbönninga har också blivit något av ett nav i ett kulturstråk som de senaste åren vuxit fram i Köpmanholmen, med bland annat Tvättstugan, Fabriksträdgården och lummiga Herrgårdsparken, som är ett måste att vandra igenom.

Köpmanholmen är dessutom porten ut mot skärgården med Trysunda och Ulvön, och inte att förglömma – här passerar den fantastiska, 128 kilometer långa, vandringsleden Höga Kusten-leden.

– Vandrare från flera olika nationaliteter passera här; tyskar, holländare, norrmän och ända från USA, berättar Siv Sandberg, en av fyra ideellt arbetande kvinnor i Ringarbönninga.

Här finns även en liten butik med lokalt hantverk och sådant som tilltalar de passerande vandrarna. Bland annat säljer man gas till campingköket, kåsor och beckolja.

– Vi har det som vi tycker är viktigt och som passar till friluftslivet, säger Siv Sandberg. Det var tack vare Mikko Anderssons stiftelse som Ringarbönninga kunde byggas men nu är det Nätra Hembygdsförening som ska stå för driften. Därför är vi många som behöver jobba ideellt, och i sommar har vi dessutom hjälp av kommunen med sommarjobbande skolungdomar.

Förutom Siv är det Susanna Centing, Lena Edblom och Barbro Uhlin i den ideella staben. Barbro står för övrigt för det mesta av läckerheterna i caféet, och självklart kan man avnjuta hennes ”Vridna Studenter” som hon vann klassen kakor i SM i Mathantverk med för ett tiotal år sedan. Även Maria Englund bidrar med godsaker till det populära caféet.

– Sikmackorna och gravlaxmackorna går åt kan jag konstatera, poängterar Siv. Goda tunnbrödsmackor där Anna Eklund bakat brödet.

Ringarbönninga har öppet 12.00-16.00 hela juli och augusti.

 

Publicerat