Du är här

2022-07-01 - Utställning
  • Jenny Lundgren packar upp sina målningar i Brynge Konsthall. (foto Håkan Nordström) Till vänster glaskonst av Erika Kristofersson Bredberg.
  • Jenny Lundgren och Erika Kristofersson Bredberg har arbetat nära tillsammans med utställningen trots att de befunnit sig långt ifrån varandra. Till vänster en detalj från en målning av Jenny Lundgren och till höger kommunens kulturutvecklare Anders Thorsén. Foto: Håkan Nordström.

Glaskonst möter måleri

De hittade inget lämpligt ord på svenska för utställningen. Därför blev det på tyska. Überlagerungen är titeln när Jenny Lundgren och Erika Kristoferson Bredberg ställer ut tillsammans på Brynge Konsthall.

Überlagerungen – Jenny Lundgren får beskriva varför det blev så.
– Vi letade efter en titel och vi pratade om skikt, lager, transparens – men vi hittade inget ord som stämde. Fast på tyska blev det bättre. Det är ett öppet begrepp med en i grunden bred betydelse; lager på lager, överlappande skikt, förklarar Jenny, som har Örnsköldsvik som bas – medan Erika Kristofersson Bredberg, som ursprungligen kommer från Norrmesunda, har sin glashytta på Sätra Gård norr om Stockholm.

Men även om de två konstnärskollegorna befunnit sig på var sin plats under hela skapandeprocessen med utställningen så har kontakten varit tät, bland annat via brev och sms.
– Vi bestämde oss för att ha en gemensam utgångspunkt, och det skulle vara den här platsen i Brynge. Vi ställde oss frågan ”Vad är Brynge?” – vattenkraft och lin, och detta spånade vi vidare på med ytor, strukturer och transparens, säger Jenny, som visar upp måleri på såväl duk och papper som glas.
– Jag har målat med olja, akryl, tusch och akvarell men jag har inte arbetat på något nytt sätt – jag har fortsatt i mina spår men kanske hittat ett nytt perspektiv, något som känns nytt.

Både Jenny och Erika berättar att slump och intuition är viktiga delar i deras arbete, där känner de ett sorts släktskap.
– När jag arbetar med mina skulpturer jobbar jag på impuls, säger Erika. Jag hittar en känsla som är ganska svår att förbereda sig på. Vi har haft ett samtal om saker vi tänker på i allmänhet i vårt konstnärskap, och det handlar mycket om det slumpmässiga, det kan liknas vid att man pausar ett ögonblick.

Vintern 2020 ställde Erika ut i Galleri Lokomotiv och ni som var där minns säkert hennes glasskulpturer med smileys och de som liknade Musse Pigg.
– Jag har använt mig av självklara populärkulturaktiga referenser. Nu jobbar jag mer med självporträtt. Det är smileys som kollapsat och blivit till självporträtt. Jag vill också fånga något måleriskt i glaset, jag målar med glas på glas. Mina färgval tenderar att dra mot Jennys, men det är inte så att vi bestämt det, säger Erika.

Exakt hur utställningen kommer att bli bestämmer de sig för i sista stund när båda är på plats i Brynge Konsthall.
– Vi blir påverkade av varandra, mer eller mindre omedvetet, och det händer något i mötet med våra verk. Det här rummet är så fantastiskt och det är jätteroligt att vi nu ska ställa ut här tillsammans, säger Jenny.

Utställningen arrangeras av Örnsköldsviks museum & konsthall i samarbete med High Coast Art Valley. Vernissage är det nu på lördag 2 juli klockan 12.00-15.00. Überlagerungen visas lördagar och söndagar 11.00-15.00 och onsdagar 16.00-20.00 fram till och med 31 juli.

Dela med dig av denna artikel på: