Du är här

2022-06-29 - Utställning
"Inte konstigt alls" är rubriken på konstutställningen i Ringarbönnninga, en rubrik som Bill Olson och barnbarnet Milou håller upp. Till vänster om Bill ser vi de övriga utställarna, Ida Arnkvist och Leif Edlund. I trappan upp till övervåningen, där utställningen ska visas, står tre av de ideellt arbetande i huset – Susanna Centing, Lena Edblom och Siv Sandberg. Till höger en målning av Bill Olson. Foto: Håkan Nordström.

Inte konstigt alls

Köpmanholmens nya kulturbyggnad – Ringarbönninga – blir i juli även en konsthall. Tre konstnärer från orten ställer ut och enligt initiativtagaren Bill Olson är det inget konstigt alls.

Ringarbönninga, som kunde byggas upp tack vare finska krigsbarnet Mikko Anderssons mångmiljon-testamente, invigdes 8 september 2021, på Mikkos födelsedag. Huset är en kopia av den ursprungliga helkorsbyggnaden från 1700-talet som monterades ned 1981 och här finns nu bland annat ett välbesökt café.

Under rubriken ”Inte konstigt alls” ställer Bill Olson, Leif Edlund och Ida Arnkvist ut med start på lördag 2 juli – och med rubriken vill man säga att konst inte alls behöver vara något konstigt.
– Jag började måla för bara ett halvår sedan, jag köpte färg på Jula och satte igång, berättar Leif Edlund.
– Mamma och hennes systrar var duktiga på att måla men jag har inga anlag – därför blir det som det blir, säger han och ler.

Den betydligt mer erfarne konstnären Bill Olson har nära kontakt med Leif, i den gamla tvättstugan i Köpmanholmen.
– Jag ser Leif som en dark horse. I och med att jag har min ateljé hos honom så kanske jag har öppnat upp en dörr som vi inte visste fanns. Leif visar upp ett helt unikt måleri, berömmer Bill.

Ida Arnkvist är yngst i utställartrion och hon visar stora handdrejade vaser i stengods, en teknik hon arbetat flitigt med under de senaste tio åren.
– Jag gick keramiklinjen på Leksands folkhögskola och tog sedan en kandidatexamen på Konstfack, berättar Ida som ursprungligen kommer från Seltjärn.
– Jag träffade en bjästabo i Stockholm och när jag var klar på Konstfack flyttade vi tillbaka hit.

Susanna Centing, en av flera ideellt arbetande i Ringarbönninga, välkomnar förstås initiativet att utnyttja huset till en konstutställning.
– Vi ska förvalta Mikko Anderssons arv och det försöker vi göra genom att se till att Ringarbönninga blir en samlingsplats, säger Susanna, som också vill lyfta fram att man har en permanent utställning om Ingeborg Hedberg.
– En fantastisk kvinna, driftig och stark. Under den här konstutställningen flyttar vi in utställningen om Ingeborg till hennes styrelserum här på övervåningen.

En annan av de ideellt arbetande, Siv Sandberg, berättar att de med Ringarbönninga vill stärka Nätradalen som en del av Höga Kusten.
– Vi har naturen och friluftslivet, men människor söker även kultur och här i huset ska vi jobba med just det. Vi kan koppla Ringarbönninga till High Coast Art Valley.

Bill Olson ser också Ringarbönninga som ytterligare ett led i det kulturstråk som de senaste åren vuxit fram i Köpmanholmen, med bland annat Tvättstugan, Fabriksträdgården och Herrgårdsparken.
– Utställningen i sommar kan vara början på något som kan växa, med musik, performance och annat. Här i Köpmanholmen kan man få en helhetsupplevelse.

”Inte konstigt alls” visas fram till 25 juli. Därefter flyttar den till Tvättstugan på Bruksvägen 27 och fortsätter i ytterligare två veckor. Ringarbönninga, med sitt café, håller öppet varje dag 12-16 ända fram till sista augusti.

Dela med dig av denna artikel på: