Du är här

2022-06-20 - Samhällsinformation

Invigning av Björnaparken

Fredag 17 juni invigdes den nya generationsmötesplatsen i Björna, som fått namnet Björnaparken genom en namngivningstävling med ungdomar på orten. Dagen bjöd på strålande väder och skön stämning där besökarna fick njuta av bland annat musik, aktiviteter och invigningstal.

Björnaparken är en så kallad generationsmötesplats och ligger belägen i centrala Björna. Mötesplatsen består av en nygjord park i naturstil med ett stort antal planterade lövträd, barrträd och buskar samt med grusgångar, grillring och bänkar. Runt om i den stora parken finns lekutrustning som uppmuntrar till aktivitet för stora och små, som bland annat gungor, rutschkana, klätterställning och bmx-bana.
På platsen där parken är uppbyggd låg tidigare en Coopbutik som brann ned i juli 2019. Efter branden initierade kommunen ett dialogarbete med barn och ungdomar samt vuxna i Björna för att ta fram förslag på hur platsen skulle utvecklas. Björnaparken med dess innehåll är ett resultat av de dialoger som genomförts och ett gott samarbete mellan kommunen, Coop nord samt de boende i Björna.
— Att vi står här idag med den här fina parken känns fantastiskt med tanke på vad som hänt, en riktig ”wow-känsla”. 2019 var den här platsen grå och tom och nu får den leva upp och ge glädje åt både boende och besökare. Vi är många som varit med och engagerat oss i processen för att få till det, unga som äldre och det känns väldigt roligt att de idéer som kom fram togs tillvara på och blev verklighet, säger Helen Östman, representant för föreningslivet i Björna. 
— Den här fina platsen har på ett vis vuxit fram ur ett kaos. Och det har tagit sin tid, men vi har mötts av ett så stort engagemang och det visar också på att tillsammans kan vi skapa bra saker. Ibland måste det få ta sin tid för att det ska bli riktigt bra, säger Camilla Larsson, demokratisamordnare, Örnsköldsviks kommun.
Invigningen hölls av konferencier Robin Hörnqvist som bjöd på härlig musik tillsammans med kommunens gatumusikanter. Det bjöds även på tal av kommundirektör Magnus Haglund, kommunstyrelsen ordförande Per Nylén samt Coop nords VD Henrik Skytteberg. I talen betonades det goda samarbetet och dialogerna som möjliggjort att processen med att hitta lösningar efter branden gått smidigt. Och vinnarna i namngivningstävlingen presenterades. Invigningen avrundades med avtäckning av det nya konstverket Tidens gång, av konstnär Anna Reström, som smyckar och välkomnar besökare vid en av ingångarna till Björnaparken.

 

Dela med dig av denna artikel på: