Du är här

2022-06-22 - Samhälle
  • Foto Håkan Nordström
  • Kretsloppshuset i Mörsil, Jämtland.

Stadskajens framtid

Hur ska Stadskajen utvecklas?
Vi skickade ut frågan till er läsare och här är några svar.

Vecka 23 kunde vi i 7an presentera delar av arkitekten Annika Harju Dolahs gedigna examensarbete som handlade om hur hon föreslår att Stadskajen kan utvecklas, med bland annat kulturbibliotek, badplats vid kajen och café med museum i kranarna. Här publicerar vi nu idéer som vi fått från våra läsare.

Ett av de finaste lägena i stan. Tänker på parkeringsraden närmast vattnet/kajen, där kan det vara olika små stugor typ som i Kungsträdgården i Stockholm. Där mat, kaffe, glass och dryck inklusive alkohol kan serveras. Med mindre sittområden åt två håll, framför och bakom respektive stuga. Också kan det vara någon popup-butik i någon stuga. Eller att varje restaurang/café i stan, som vill, får X antal veckor var i en stuga.
Bakom de olika stugorna kan det vara en park. Gärna med ett enklare utomhusbad, med badfontän för de yngsta, dusch och omklädning för en billig penning. Allt detta kan hålla öppet juni-augusti.
Vintertid kan badet täckas så det kan användas på annat sätt. Kanske som skridskobana. Stugorna kan i december användas för julmarknad, glögg och annat valfritt.
Alternativt OM stadscampingen MÅSTE flyttas (tycker den är fantastisk där den är) så kan den få en del av stadskajen.

/Maria Näslund

Om man nu bestämmer att bygga P-huset, nya simhallen och polishuset i samma område tycker jag att man omvandlar Stadskajen till en grön oas – en park med inspiration av Hyde Park i London, med ett eget Speakers Corner. Bygg en bro över från nuvarande park.
Varför inte ett stort hjul, typ pariserhjul, som pryder parkeringen – det kan bli en inkomst för kommunen i turisttider, med fint läge vid vattnet. Eller en klurig park full med roliga klurigheter, spännande och utvecklande aktivitet för turister och ortsbor.

/Niclas Lindberg

Mitt förslag till utveckling av strandkajen är:
1) Behåll parkering i största möjliga utsträckning och bygg ett däck ovan parkeringsytan.
2) Utforma däcket med utrymme för olika stånd, blomster-arrangemang och fontäner i centrum med mera.
3) Förse utrymmet närmast kaj med mindre serveringsställen.
4) På ena kortsidan kan en mindre scen byggas kombinerad med ett antal sittplatser.
5) Om ökat utrymme behövs kan man även bygga in Hamngatans sträckning för området.
6) Varuhiss och rulltrappor byggs in på lämplig plats.

/Leif Lundberg

Varför inte ett stort hjul, typ pariserhjul, som pryder parkeringen – det kan bli en inkomst för kommunen i turisttider, med fint läge vid vattnet. Eller en klurig park full med roliga klurigheter, spännande och utvecklande aktivitet för turister och ortsbor.

/Pia Sipilä

Ja, det ser inte bra ut sådär från ovan… Bygg ett flervåningshus P-garage så tar det mindre yta av kajen. Ha torghandel på sommaren. Kanske marknader både sommar, höst, vår och vinter.
Ordna en lokal där man kan byta varor som ett återbruk, där man kan ställa in/hämta funktionsdugliga prylar. Låt daglediga jobba där så får de något att göra. Ha utlämningsställe för påsar att plocka skräp i med tillhörande plockare, samt möjlighet att ta emot skräppåsar som sedan körs till återvinningsstationen. Eventuellt en gångbro till centrum eller varför inte en gondol som går runt utefter kajen och sedan upp i centrum.
Ja, dream on…

/Gitte Lindblom

På stadskajen skulle ett kretsloppshus kunna byggas som består av restaurang, café och butik med ekologiskt odlade produkter. En grön oas vid vatten (se Kretsloppshuset i Mörsil, Jämtland).

/Marie Kjellberg

En hamnstad ska väl ha något som ser ut som en hamn. Låt Stadskajen vara som den är.

/Leif Smedman

Man måste vara realist och inse att kranarna måste bort om det ska gå att utveckla området. Med kranarna kvar blir det krystade anpassade lösningar. Men säger man då – det är beslutat att de ska stå kvar. OK, då får det väl bli så, och låta området vara ett monument över svunnen tid. Glöm möjligheten att utveckla området i en positiv, modern riktning. Mitt skissade förslag är att placera stugor nära en strandpromenad, marknadstält närmare vägen, avskilt med buskar, en barnvänlig fontän i ”mitten”, en scen med sittplatser framför. Öar med bord + soffor.
Det bör finnas ett anpassat parkeringsområde i anslutning till ovan skissade förslag.

/Bengt Nordström

Dela med dig av denna artikel på: