Du är här

2022-06-12 - Nyheter/Reportage
I Gerdal finns fler djur än strutsar. I stallet på Lindgrens hästcenter bor för tillfället fem inhyrda hästar. Ett par till håller till i lösdriftsanläggningen. Maria har sin egen – tvååriga Zilencio – och barnen Elias och Alexander ponnyn Sören. Foto: Håkan Nordström

Hästglädje i Gerdal

De är båda uppväxta med hästar och har varit tillsammans sedan gymnasiet. Med det nya familjeföretaget får Maria och Johan Lindgren mer tid för både varandra och barnen. Här, på gården i Gerdal, stortrivs de – precis som de inackorderade hästarna och dess ägare.

Vägen mot huset i Gerdal kantas av två hagar där en handfull hästar nyfiket tittar på när 7ans bil smyger fram mot parkeringen. Här hittas också lösdrifts- och sommarhagar och ett stort stall med plats för sju hästar i egen box. Sedan Maria och Johan Lindgren köpte gården och startade Lindgrens hästcenter för två år sedan har den stått tillgänglig för hästägare att husera sina fyrbenta springare – och redan från början var intresset stort.
– Det var lite nervöst men responsen var väldigt positiv. Drömmen är att bygga ett ridhus i framtiden, då skulle möjligheten för mig att jobba hemma bli ännu större, säger Maria som är utbildad ridinstruktör och säger sig gärna jobba kvar i den utsträckning det går på ridskolan i Domsjö. 
Som it-konsult på Xlent tillåts Johan arbeta på distans och därmed är det han som ser till den lilla skötsel som krävs efter att Maria tidigt på morgnarna släpper ut kundernas hästar. 
Lunchtid vankas utfodring med hö. På eftermiddagarna ska vissa senare motioneras och några dagar i veckan behöver ridbanan harvas. Tjänster som mockning finns att köpa men oftast väljer hästägarna, som har fri tillgång till gården dygnet runt, att om-besörja det själva. Vid 21.30-snåret får hästarna komma in stallet igen.
– Beroende på väder, säger Maria. Fördelen är att vi ser dem genom köksfönstret. Om de är missnöjda, springer runt i hagen eller bara står och hurvar, då får de komma in tidigare.

De båda barnen Elias och Alexander hjälper också till när det behövs. Allra mest med sin egen ponny. Att hela familjen trivs på sin hästgård är uppenbart.
– Det gäller att man stannar upp och njuter av resan, det är hela tiden så mycket arbete i detta, det är lätt att glömma hur långt längs vägen man har kommit. Ta bara de här dagarna med fantastiskt fint väder, att vi får vara tillsammans hela familjen då. 
– Ibland tar jag en kaffepaus, sätter mig ned och bara tittar ut, säger Johan. Det är helt magiskt. Det känns som att vi har bott här i tio år.
Banden till hästarna är naturligtvis också starka. Förutom inackordering erbjuder hästcentret träningar och in- och tillridning. Ridsporten förenar, oavsett ålder på ryttaren, menar Maria.
– Stämningen ägarna emellan är superbra, ridsport är en livsstil, säger hon. Hästar är helt fantastiska, man kommunicerar inte med ord på samma vis, de är väldigt känsliga för vår sinnesstämning. Du behöver alltid vara lugn och närvarande, att tappa fokus kan i vissa lägen bli farligt; hästar är stora djur med mycket flykt. Inlärningen måste vara positiv, att de lär sig via beröm och för att det är kul. Visste du att hästar hör hjärtslag på avstånd? De är flockdjur och blir de rädda i en flock kan de synkronisera sina hjärtslag så att alla slår samtidigt. Då hör de andra faror.
Jobbet på gården fortgår alltjämt. Nyligen hölls ett öppet hus för nyfikna och en ny planeras nästa år. Innan dess vankas sommar-kurser i bland annat terräng och tömkörning och Johan, som även har ett matintresse, planerar för evenemanget Ride and dine i samarbete med Strutsfarmen. 
– Då blir det trerätters kombinerat med en dressyrkurs. Det finns mycket vi vill göra, men man måste ha finansiella medel. Allt med hästar kostar mycket.
– Vi fortsätter helt enkelt att satsa och ser hur långt vi kommer, säger Maria.

Dela med dig av denna artikel på: