Du är här

2022-06-11 - Sport & Fritid
Foto: Oskar Karlsson

Aktivitetsfylld cykelsommar

Tolvtjärnsloppet tioårsjubilerar och terrängturneringen XCO Övik har redan lockat deltagare från när och fjärran. Cykelklubben CK Örnen ser fram emot en fortsatt livfull säsong.

2016 räknade CK Örnen in 100 medlemmar. I år har de passerat 500, vilket så klart gläder klubbens Jan Erik Backman. 
– Jätteroligt, cykling är en fantastiskt rolig sport. Det är lite som en av papporna som följde med på ungdomscupen sa: Att cykla är egentligen jobbigt – men det här var så roligt att jag inte tänkte på det. Den upplevelsen delar jag också; cykling är en blandning av fart, koncentration, teknik och äventyr.
En stor anledning till den stora ökningen av medlemmar tillskriver Jan Erik klubbens nya mountainbikearena, invigd för ganska precis ett år sedan, som kostnadsfritt står öppen för alla besökare och dit många ungdomar söker sig både helger och vardagar. Där var det också nyligen premiär för klubbens satsning på OXC Övik; en för allmänheten öppen terrängtävling som slingrar sig runt arenan och vidare ut längs cykellederna i sträckor på 4-6 kilometer. Deltävling två arrangeras 26 juni, den tredje 6 augusti och den fjärde och sista 3 september.
– Syftet är att väcka intresset för att tävla, vi har inga ungdomar som gör det längre, det föll lite med pandemin. Så vi hoppas att någon kliver fram men det är inget vi kräver, för unga ska cyklingen framför allt vara roligt, ge meningsfull gemenskap och ett fysiskt bra liv. 

En gammal trotjänare till mountainbike-maraton är Tolvtjärnsloppet med start och stopp i Långviksmon 19 juni. I år firar evenemanget tio år och jubileet till ära har CK Örnen låtit ta fram 250 specialbeställda medaljer, designade av Ulf Niederbach. Med sina flera olika sträckningar; bland dem 6,5 mil för de äldsta och 5 kilometer för de yngsta, hoppas klubben på en riktig folkfest. 
– Banan på 6,5 mil och fyramilssträckan för 15-17-åringar är ny sedan i fjol. Affärshuset Jollen och Långviksmons IF är som vanligt viktiga kuggar, de serverar mat och ställer upp med ett tiotal funktionärer. Vi hoppas på många anmälningar, minst 250 – men vi hanterar 300 också.
Det populära motionsloppet Örntrampet får också en återstart i år. Den går medels landsväg i två olika distanser, utan tidtagning, lördag 27 augusti. 
– Vi har mycket på gång, konstaterar Jan Erik Backman och meddelar att klubbstugan vid arenan i Järved snart erbjuder omklädningsrum, dusch och toalett även för allmänheten samt att liften vid hoppbacken, för alla som vill ta sig upp på berget och i samarbete med STF, Örnsköldsviks kommun och FV Backe, planeras vara i drift hela sommaren.

Dela med dig av denna artikel på: