Samhälle

Köpstopp – men langning ett fortsatt problem

I en nyligt genomförd kontroll nekades unga utan legitimation att köpa folköl i 29 av 30 butiker i Örnsköldsvik. Ett glädjande resultat – samtidigt som Polisen och BRÅ Örnsköldsvik hissar varningsflagg för den pågående problematiken med langning.

Örnsköldsviks kommun genomför vanligen två så kallade kontrollköp per år, vars syfte är att undersöka huruvida försäljare begär legitimation vid köp av tobak och alkohol och med det fastställer att kunden i fråga fyllt 18 år. I Örnsköldsvik har fokus sedan länge legat på tobak – fram till förra onsdagen.
– Då beslutade vi och BRÅ att kontrollera försäljningen av folköl, för att stämma av. Det är många år sedan det gjordes sist, säger kommunens alkohol- och tobakshandläggare Viktoria Söderlind.
Louise Olofsson, en av de fyra ungdomar som genomförde kontrollköpen, fyllde 18 år i mars. Tillsammans med Hanna Rindeskog turades hon om att besöka både livsmedelsbutiker, mackar och campingar.
– Alla butiker var rätt strikta och frågade om legitimation, berättar Louise. När jag sa att jag glömt det hemma, sa de "då går det inte". Jag trodde faktiskt att det skulle gå att köpa på flera ställen, i alla fall i de mindre butikerna.
Resultatet: Louise och de övriga tre nekades köp i 29 av 30 butiker.
– Vi misstänkte att säljarna skulle vara mer noga med alkoholvaror och det fick vi bekräftat, vi är väldigt nöjda, säger Viktoria. Det blir inga sanktioner för butiken som sålde, i stället är det här ett bra tillfälle att prata om rutiner och påminna. Det brukar de nästan alltid ställa sig positiva till.
Att försöka inhandla alkohol i livsmedelsbutiker tror Louise, vad hon känner till, inte är vanligt bland jämnåriga. Generellt är det i stället – såsom den gängse metoden brukligen ser ut – i så fall mer utbrett att rikta sig till äldre bekanta.
Om det är både Polisen och BRÅ väl varse.
– Det är en pågående problematik, säger ö-vikspolisen Sara Olsson. Unga får oftast tag på alkohol från kompisar till äldre syskon och undersökningar visar att föräldrar fortfarande köper ut, vilket förvånar mig.
– Unga debuterar också ofta genom att ta av föräldrars alkohol därhemma – det har föräldrarna kanske inte tänkt att de bör ha koll på, säger BRÅ:s Birgitta Edin Westman.

Att som vuxen tro sig kunna kontrollera vad barnet dricker genom att själv förse det med alkohol, menar de är ett feltänk. Så även i vilken omfattning konsumtionen sker.
– Ungdomar tar det de kommer över, säger Sara. För en påverkad ung vuxen är risken att det händer något jättestor, det finns en anledning till att allt sker stegvis; som 18-åring på krogen jobbar personal som ser till att du inte blir för onykter. En utköpt flaska vin, det är jättemycket alkohol och ju yngre man är desto mindre tål man. Som förälder har man ansvar, att säga nej ingår i föräldraskapet. Att inte köpa ut är bland det mest kärleksfulla man kan göra.
Under skolavslutningshelgen hoppas de se många vuxna där ungdomarna rör sig.
– Vuxen närvaro lugnar och tryggar. Vi kommer vara ute både dagtid och kvällar och tar gärna emot tips på var ungdomarna befinner sig.

Publicerat