Samhälle

Återinvigning av kyrkan

Ända sedan Trettondagshelgen 2021 har Örnsköldsviks kyrka varit stängd för en omfattande renovering av kyrkorummet. Nu på söndag blir det återinvigning och stor festmässa, och in i det sista pågår det intensiva arbetet med att få kyrkan i toppskick.

Målarmästare Johan Harju har, som vi tidigare berättat här i 7an, svarat för måleriarbeten och rengöring. Allt som inte är ommålat i det stora kyrkorummet är rengjort med speciell teknik. Varenda kvadratcentimeter av väggarna och taket, som reser sig tolv meter över golvet, har gåtts igenom noggrant.
– Bara ställningsjobbet här inne i kyrkan har varit ett mastodontprojekt, säger Nils Gunnar Sandin, projektledare för renoveringen.

Kanske märker den ovane kyrkobesökaren inte av så mycket av renoveringen, men under de 17 månaderna som arbetet pågått har det gjorts massor, och ända fram till strax innan återinvigningen pågår ett intensivt arbete.
– Bänkarna har renoverats. Sitsarna är nystoppade och dynorna i ryggstöden har plockats bort och originalbakstyckena har tagits fram, berättar kyrkoherde Marie Edström.

Arbetet har utförts av Öviks Möbel-tapetsering och Kroknålen i Hörnefors under överinseende av antikvarie Annika Lindberg på Historiska Hus i Norr i Umeå.
– Hon och arkitekten (Lars Klockhoff Lindahl från Hörnefors) var överens om att tygplattorna skulle tas bort, och vi höll med.

Två bänkrader mitt i kyrkorummet har plockats bort för att skapa en tydligare uppdelning av rummet. Det ger ett luftigare intryck samtidigt som det underlättar för exempelvis rullstolsburna besökare.
Två nytillverkade ljusbärare ska installeras på sidorna där bänkarna tagits bort. Dessa har skapats av smeden Sebastian Reichlin i Örträsk i Västerbotten och kommer att anlända till kyrkan vid ett senare tillfälle.

Nya gångmattor har lagts in ända fram till altaret, både mitt i kyrkorummet och på sidorna. Högkvalitativa mattor vävda av det 133 år gamla företaget Kasthall i Kinna.
– Vi har också gjort en stor förändring här framme vid altaret, säger Marie Edström och visar hur altaret, som tidi-gare stod ända in mot den mäktiga altar-tavlan, har flyttats ut från väggen.
– Nu kan prästen stå vänd mot församlingen, bakom altaret, förklarar hon.

Den här delen var sannerligen ingen lätt uppgift, den bastanta marmorskivan väger ett helt ton. Podiet av tegel plockades ned sten för sten, stenarna rengjordes och återanvändes när podiet byggdes upp igen.
– När man står här vid altartavlan ser man att väggen lutar utåt mot kyrkorummet och det blir nu mer påtagligt när altaret flyttats ut från väggen, säger Marie Edström.

Även altartavlan är minutiöst rengjord, ett arbete som utförts av konservator Lotta Näckter från Härnösand.

Delar av väggarna har kalkats om, stengolvet framför läktaren har lagts om och alla lampkronor har plockats ned – varje liten del har putsats. Lampkronorna har också försetts med nya strålkastare, och den stora ljusrampen ovanför altaret har fått nya armaturer. Ett nytt ljudbord är installerat längst bak i rummet, dörrarna är uppfräschade och elektriker har dragit mängder av nya ledningar. Den mäktiga orgeln, som varit övertäckt under renoveringen, har också nyligen blivit intonerad för att låta perfekt till återinvigningen av kyrkan.

– Egentligen är det inga dramatiska förändringar i kyrkorummet. Men det har varit nödvändiga renoveringar för att hålla kyrkan i ett värdigt skick, säger Marie Edström och skickar ett stort tack till alla som varit inblandade.
– Vi är oerhört tacksamma för att alla entreprenörer har visat sådant fantastiskt engagemang och fingertoppskänsla för det heliga rummet.

Det är 50 år sedan en stor ommålning av kyrkorummet gjordes och vi får gå tillbaka ända till 1954 då den senaste stora renoveringen genomfördes. Fortfarande återstår en del arbeten som behöver göras de närmaste åren. Bland annat ska de vackra blyglasfönstren renoveras, de som Torsten Nordberg gjorde 1936 och fönstren om Jesus underverk i Undrens kapell som Otte Sköld gjorde 1955.

Återinvigning med festmässa blir det alltså nu på söndag 5 juni klockan 11, en mässa som biskop Eva Nordung Byström håller i.
– Det blir också en pastoratshögtid för att manifestera att vi numera är fyra församlingar i pastoratet; Arnäs, Gideå-Trehörningsjö, Grundsunda och Örnsköldsvik, säger Marie Edström, som under festmässan dessutom mottas som ny kyrkoherde för pastoratet.

Redan på lördag klockan 18 kan man få en guidad visning som arkitekten Lars Klockhoff Lindahl håller i, och på nationaldagen 6 juni är det öppet hus mellan 12 och 15, med enkel servering.

Publicerat