Du är här

2022-05-21 - Nyheter/Reportage
  • "Trots att jag satt och grät under coronan var det jättekul att få gå runt och prata med gästerna igen, alla satt ju ner och det blev en vi-känsla, precis som i början på Storgatan 24. Det blev ett fint avslut", säger Petra Granström om försäljningen av sitt O'Learys. Foto: Håkan Nordström
  • Petra tillsammans med den fortsatte restaurangchefen Patrik Jonsson. Foto: Håkan Nordström

"O'Learys är mitt hem"

Sedan hon tog den till Örnsköldsvik har O'Learys varit ett klassiskt inslag i stadskärnan. Ett halvår efter att hennes livsverk sålts har Petra Granström nu hittat ny sysselsättning.

Sportbaren i Ö-vik AB har som bekant sålts och därmed det i Örnsköldsvik centrala O’Learys. 
– Den är jättetrevlig, det är ett klassiskt O'Learys och uteserveringen är jättefin, säger Martin Bergerlind, representant för det nya ägarskapet O'Learys i Örebro. Vi vill expandera och gärna satsa i lite mindre städer, där känns det som att varumärket fungerar bäst. I Stockholm och Uppsala finns mer renodlade nattklubbar som konkurrerar. 
Visionen är att behålla det ö-viksrestaurangen redan arbetat in i form av lördagsbruncher, familjedagar och sommarens grillbufféer – det är med fler liveshower ägarbytet ska märkas av.
– Vi satsar på ganska många liveevent, lite oftare än förut och med större namn, det tror jag folk redan märkt av. Trots en relativt liten lokal har omsättningen varit bra, det har varit en bra investering i förhållande till kostnaden.
20 maj vankas premiär för uteserveringen där bygget av en utomhusbar är på gång och i sommar väntar artistnamn som 2 blyga läppar, Emil Assergård, Kuselofte, Tjuvjakt, Björn Rosenström, LBSB och Albin Johnsén.
Hur är branschen nu efter pandemin?
– Att få in personal har varit tufft men i Ö-vik har vi lyckats, vi har ett otroligt bra team på plats och en utomordentlig platschef i Patrik Jonsson. Vi har också mycket att tacka den tidigare ägaren Petra för, hon har verkligen sett till att enheten håller absolut bästa nivå.
Är ni som nya ägare här för att stanna?
– Absolut. Vi ser över möjligheten att bygga ut och funderar också på att utöka i Ö-vik, vi har ett koncept som skulle passa. Inget är klart men skulle det dyka upp en bra lokal slår vi till.
Vad är det för koncept?
– Det är inom mat- och restaurangbranschen men inget som konkurrerar med O'Learys.

Året var 1998 när den i dag 53-åriga Petra Granström som Sveriges blott tredje franchisetagare i O’Learys-kedjan för första gången öppnade dörrarna till sportbaren; innan sin nuvarande plats på Stora torget då belägen på Storgatan 24. 
– Jag ville göra något nytt för stan, vi hade Statt, Mamma Mia och krogar som Cecilias, så det fanns ett behov. Jag hade varit ganska mycket i USA och sökte efter något i både Stockholm och Göteborg – att höra om O’Learys blev så lyckosamt och Ö-vik blev Sveriges sjätte enhet, säger Petra vars föräldrar tidigare drev både NK Tournedos, Solängets travrestaurang och Frasses, den sistnämnda omvandlad till just O’Learys. 
För Petra har alltså restaurangmiljön varit allt annat än okänd. 
– Vi var ett familjeföretag och jag är uppväxt i branschen, jag kunde sitta och plugga när mamma ropade: ”Petra, kom och ta kassan!” På NK stod jag sedan barnsben så för mig var det naturligt. Att vara krögare och restauratör är ett levnadssätt, verksamheten är i gång dygnet runt – även under semestrarna. 
Efter 24 år som ensam ägare för O'Learys finns så klart en hel del att blicka tillbaka till. Petra minns särskilt de stora VM-tälten, SM-guldet och flera av de artister som passerat stan. 
– Vi har haft så många bra spelningar; att vi bjöds in till Sweden Live – en jättebra musikmässa för att se vad som är på gång – säger mycket. Dansbandskvällarna var mysiga, till och med ungdomarna kom. Men jag minns också hur folk tänkte i början, att jag skulle ha öppet sju dagar i veckan skulle ju aldrig gå, ingen kommer och dricker vin på en söndag. Och tv-sändningar? De kostar mycket, det blir konkurs. Men de hade fel. Jag har alltid sagt att man inte kan stänga sig till framgång. 
Varför tog det slut nu?
– Det är jag. Jag har renoverat och gjort så mycket roligt och nu blev hjulet runt – ska jag göra samma hjul igen? Jag kände, innan coronan, att det var dags. Kanske beror det på åldern också, en trött franchisetagare fungerar inte. Jag kände mig nöjd, även om det ordet är lite jobbigt att säga. Så när mäklaren ringde och frågade om jag ville sälja sa jag ja på stående fot; då känner man nog att man är redo, säger Petra Granström som nyligen klivit på ett nytt uppdrag:
– Nu har jag blivit utbildningskonsult på Företagsutbildarna här i stan, jobbar 7-16 och är ledig både kvällar och helger – och det blir första gången i hela mitt liv jag kommer få en riktig semester, det känns lyxigt. Men att det inte ringer som förut kommer kanske bli lite tråkigt.
När du besöker O’Learys framöver, kommer du kunna hålla dig från att kommentera och föreslå förändringar?
– Nej (skratt), jag är inne och hälsar på ibland och pussar på mina medarbetare, det känns som att komma hem, O’Learys är mitt hem. Under pandemin kände jag ibland; fasiken vad tråkigt om ens livsverk inte skulle få fortsätta – och det får det nu. Jag är jätteglad att stället lever vidare. Det finns bara kärlek att ge.

Dela med dig av denna artikel på: