Du är här

2022-05-12 - Övrig kultur
  • Ulf Lindgren, ordförande i Björna IF, flankerad av Birgitta Ricklund och Per Elof Nilsson Ricklund. "Vi gör det här tillsammans med Per Elof och Birgitta, det blir roligt och intressant med tre generationer Ricklund", säger Ulf Lindgren. Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Fjällkonst ska hitta nya hem

2009 fick Björna IF ett oväntat mångmiljonarv av paret Lizzie och Göte Norberg. Nu ska den digra konstsamlingen som ingick säljas, samtidigt som klubben i år firar 100-årsjubileum.

Lizzie och Göte Norbergs arv på 16,5 miljoner kronor gjorde att Björna sedan fem år tillbaka har en ståtlig, välbesökt och mycket uppskattad sporthall. Där ska drygt 60 målningar nu på lördag 14 maj hamna i nya hem är det tänkt.

Paret Norberg hade en stor samling målningar, de flesta av Yngve Ricklund, några av hans hustru Ingrid och en av hans bror Folke.
– Pappa och mamma kände Lizzie och Göte och de var ofta på besök i Saxnäs, berättar möbelsnickaren Birgitta Ricklund, dotter till Yngve och Ingrid Ricklund och själv uppvuxen i Saxnäs.

Nu ska Birgitta och sonen Per Elof, som ärvt den konstnärliga ådran, medverka när Björna IF lägger ut målningarna till försäljning – och det finns mycket att berätta om konsten.
– Jag tänker prata om landskapsmåleri och det blir spännande att berätta om mormor och morfars konst, utan allt det här i bakhuvudet så kanske jag inte hade målat idag, säger Per Elof Nilsson Ricklund som vill lyfta fram friluftslivet i kombination med måleriet.
– För mormor och morfar, och morfars bror Folke, handlade det mycket om vandring för att hitta motivet, det gällde att ta sig ut till platsen. Kopplingen mellan friluftsliv och måleri är också på väg tillbaka.

Per Elof poängterar även hur viktigt det är att det finns stöttning för konstnärer, så att de kan utöva sitt konstnärskap.
– Göte och Lizzie var uppenbarligen väldigt viktiga för mormor och morfar och deras måleri, det inser vi när vi tittar på alla de här målningarna som de köpte.

Ni som hört Per Elof prata om konst tidigare, kanske under hans egen utställning på Örnsköldsviks museum och konsthall i fjol, vet att han verkligen kan gå in på djupet och göra måleriet ännu mer intressant. Att han kommer att kunna berätta mycket om de här målningarnas tillkomst och den teknik som konstnärerna använde råder det inga som helst tvivel om.

Utställningen och försäljningen av målningarna ingår i Björna IF:s hundraårsjubileum, som redan startats med en modevisning i sporthallen. Jubileet fortsätter 17 juni med invigning av den nya parken och dagen därpå arrangeras den traditionella Björnadagen. 9 juli blir det bya-fotbollsturnering och 13 augusti hålls en stor jubileumsfest.

Men först ska alltså drygt 60 målningar visas upp, och förhoppningsvis säljas. Nu på lördag 14 maj med vernissage klockan 12.
– Nu handlar det om att de här målningarna ska hitta nya hem, säger Per-Elof.

Dela med dig av denna artikel på: