Du är här

2022-05-13 - Nyheter/Reportage

En skogsnära husdröm

Stora glaspartier, naturnära läge, pool, bastu och generösa sällskapsytor utomhus. Välkommen till en husdröm i Tjärn, på landet men ändå nära staden och med skogen inpå knuten.

I bostadsområdet Själevads Tjärn smälter flera av husen in i den skogsnära miljön. Fasaderna i järnvitriol och brun lasyr ger ett naturligt intryck och i stället för stora gräsytor är det skogsmark runt husen.
– När vi ritar husen åt våra kunder är läget och tomtens utseende några av faktorerna som spelar in, säger Josef Lundkvist på Träbyggarna. Här i Tjärn blev det en skogsnära stil på fyra av de fem husen som vi byggde.
I ett av husen bor Adam Lundkvist, bror till Josef. Tillsammans med pappa Erland driver de byggföretaget som Erland startade redan 1978. Han avrådde sönerna från att gå i hans fotspår men så blev det inte. Josef anslöt 2005 och Adam tio år senare.
– Sedan Josef och Adam kom in i bilden har vi skalat ner verksamheten, förklarar Erland. Tidigare hade vi flera anställda och det var diverse snickeri- och byggarbeten som gällde. Numera satsar vi på husbyggen, från start till mål.
Josef är den som står för ritandet och så var också fallet när det var dags för Adam och hans fru Frida att bygga huset i Tjärn, ett enplanshus på 175 kvadratmeter med högt i tak och stora fönsterpartier.
– Det finns helt klart en trend med enplans-hus men husens utseende formas inte bara av trender utan även av rådande krav, säger Josef. I dag finns ett tillgänglighetskrav som innebär att du ska kunna leva på husets entréplan. Alltså ska kök, toalett och dusch finnas där.
En annan tydlig trend är öppna planlösningar men där tycker sig Josef kunna ana en förändring.
– Öppna ytor känns härligt men när barnen blir större och nu när fler jobbar hemifrån är det många som upptäcker behovet av att kunna stänga dörrar och skilja olika delar i huset från varandra.

När det kommer till byggprocessen betonar Erland värdet av att bolla sina idéer med någon som har erfarenhet.
– Det är lätt att fastna i sina egna tankar och idéer och gå på det första spåret som kanske inte alltid är det som blir bäst i långa loppet, säger Erland. Ett tips är att titta på flera referenshus för att se hur olika lösningar ser ut i verkligheten.
Josef ser en stor fördel i att han är med från starten med ritning och konstruktion för att sedan också vara med i utförandet. När kunden kommer med sin idé är tomten och husets läge det första att titta på.
– Det är viktigare än många tror, säger Josef. Dels tomtens läge i förhållande till utsikt, väderstreck och ljusinsläpp, var på tomten huset placeras och så rumsindelningen där det inte alltid är självklart att första tanken är den som blir bäst.
Att anlägga en pool som Adam och Frida har valt att göra sågs tidigare som en lyx förunnat ett fåtal men det har blivit vanligare på senare år. I det här fallet finns ingen extra uppvärmning av poolen, det är solen som står för värmen.
– När vi har glastaket utdraget över poolen blir det ändå för varmt ibland men vi tycker det här är bättre än de platta skydden som flyter på vattnet där skräp som landar ovanpå tenderar att hamna i vattnet, säger Adam.
Till en början var hela ytan runt poolen ett enda stort trädäck. Det var tanken på att bygga en bastu som startade planen för en inglasning.
– Med bastun blir säsongen för poolen längre och vi upptäckte att det här hörnet var väldigt vindutsatt så då passade det bra att kombinera bastun med en inglasning.
– På naturtomter som den här är stora trädäck ett sätt att lösa nivåskillnader och skapa ytor för lek och umgänge, förklarar Josef. Det gäller att se till helheten och bygga proportionerligt givet husets storlek men i det här fallet, med en pool, går det inte att snåla med utrymmet eftersom det behövs ordentliga ytor runt om den.

För Erland betyder det mycket att ha sönerna med i företaget. De kom in med ny energi och gemensamma planer för framtiden finns det gott om, även om Erland kliver åt sidan allt mer i väntan på att gå i pension.
– Här i Tjärn har vi byggt fem av husen och nu väntar ett nytt projekt i Österalnäs där vi för första gången testar att vara exploatör för ett bostadsområde, med försäljning av tomter och helhetslösningar för husbyggen. Det är nytt för oss att driva hela den processen, en både spännande och rolig utmaning.
– Husdrömmen för många är att bygga nytt från grunden utifrån sina egna behov och idéer, säger Josef. Det är speciellt att få vara med på den resan och att bidra med vår kunskap från start till mål.

Dela med dig av denna artikel på: