Musik

Veckans plattor

Mark Turner & Fantastische Frauen

Veckans platta 1
Mark Turner ”Return from the Stars”

(ECM)

Ohio-födde Mark Turner räknas in bland de mest inflytelserika tenorsaxofonisterna i jazzvärlden. Han har ingått i ett 50-tal olika konstellationer och bara under 2018-2019 medverkade han på åtta album. Han har bland annat spelat in plattor med gitarristen Kurt Rosenwinkel, trumpetaren Tom Harrell samt saxofonisterna Perico Sambeat och Seamus Blake som vi alla haft förmånen att se hos Perdido Jazz & Blues – den sistnämnde alldeles nyligen tillsammans med Vivian Buczek.
Det här är 14:e albumet i eget namn och titeln har han hämtat från polske Stanislav Lems science fiction-roman från 1961. En berättelse om en kosmonaut som återvänder till jorden efter en, för honom, tio år lång rymdvistelse. Men på jorden har mer än ett sekel passerat och rymdresenären gillar inte vad han ser. Något som Mark Turner plockar fram i låtar som ”It’s not alright with me”, ”Waste land” och ”Unacceptable”.
Turner har komponerat åtta låtar där han ger gott om utrymme till improvisation från samtliga i kvartetten, men främst handlar det om oerhört tajt samspel och dueller mellan honom själv och trumpetaren Jason Palmer. Basisten Joe Martin och trummisen Jonathan Pinson briljerar förstås också. Plattan kan ses som en sen uppföljare till ”Lathe of Heaven” som släpptes 2014, även den med en titel från en SF-roman, där Avishai Cohen spelar trumpet. Skruva upp ljudet och upplev den återvändande kosmonautens känslor.

Veckans platta 2
Fantastische Frauen
(ACT)

Ett album som lyfter fram den kvinnliga jazzen där 17 jazzmusiker som är eller har varit knutna till skivbolaget ACT får plats. Tre av dem tillhör de allra främsta jazzsångerskor vi har i Sverige. Ida Sand bidrar med sin egen ”Brutal Truth” där hon även spelar Fender Rhodes. Henrik Janson spelar elgitarr, Lars Danielsson bas och Rasmus Kihlberg trummor. Viktoria Tolstoy sjunger Esbjörn Svenssons ”Shining on You”, med text av Emrik Larsson. Esbjörn spelar piano och på trombon hör vi Nils Landgren. Tanita Tikarams ”Twist in my Sobriety” sjungs av Rigmor Gustafsson, och här medverkar Jonas Östholm, piano, Martin Höper, bas, Chris Montgomery, trummor, och Lisa Långbacka på dragspel. Gitarristen Ulf Wakenius finns också med, på sin ”Momento Magico” som sjungs av sydkoreanskan Youn Sun Nah.
Fler kvinnor från Norden på albumet är isländskan Anna Gréta Sigur∂ardóttir, som bor i Sverige, norskorna Solveig Slettahjell och Rebekka Bakken, samt de två danskorna Caecilie Norby och Janne Mark. Även om de flesta på albumet är sångerskor så är några även ypperliga instrumentalister, som tyska pianisterna Julia Hülsmann och Johanna Summer, franska saxofonisten Céline Bonacina, italienska pianisten Rita Marcotulli, amerikanska trummisen Terri Lyne Carrington, kanadensiska pianisten Laila Biali samt cellisten Nesrine Belmokh, som har rötterna i Algeriet. Om jag haft en hatt skulle jag lyft på den för dessa kvinnor.

Publicerat