Övrig kultur

Ny donation till Nätradalen

För mer än 20 år sedan sålde Kerstin Nicholson sin fars konstsamling och sedan dess har hon väntat på rätt tillfälle att använda pengarna. Nu har Nätradalens Konststipendium instiftats och första stipendiat ska utses till midsommar.

Karl Johan Sundström älskade konst och han samlade på sig mängder av målningar och skulpturer som han hade runt omkring sig i familjens lägenhet på Villagatan där han bodde fram till sin död i januari 1993.

– Vår helt vanliga HSB-lägenhet var smockfull av tavlor och han kunde ta en kökspall och sätta sig och bara konsumera en favorit. Jag skulle vilja beteckna honom som konstnjutare, säger dottern Kerstin Nicholson som tidigt flyttade till Chicago och numera även har Sarasota i Florida som hemort.

Kerstin och hennes kusin Mats Ahnlund, universitetslektor i konstvetenskap vid Umeå universitet, arrangerade hösten 2001 en utställning med Karl Johans konstsamling på dåvarande Rådhusets Konsthall. Verken som visades upp var av bland andra Kalle Hedberg (1894-1959), Eric Gnista (1898-1954), Erik Byström (1902-1988), Manfred Flyckt (1893-1956), Gunnar Hållander (1915-1980), Bengt Lindström (1925-2008), Evert Lundqvist (1904-1994), Carl-Gustaf ”Kåge” Nordin (1915-2002), Malte Nyberg-XII (1929-2013), Harald Öman (1906-1946) och Helmer Osslund (1866-1938).

Vissa av konstnärerna blev Karl Johans personliga vänner, som till exempel Gunnar Hållander och Kalle Hedberg.

– Själv lärde jag mig att uppskatta konst från tidig ålder då jag fick följa med på Örnsköldsviks Konstförenings utställningar och besöka konstnärernas ateljéer, säger Kerstin och berättar om hur hon som 18-årig nybliven student sommarjobbade på dåvarande Stora Hotellet i centrala Örnsköldsvik och en kväll fick skjutsa hem Malte Nyberg XII till Näske. Hon bad då att han skulle teckna av henne som tack, vilket också skedde dagen efter. Teckningen har hon fortfarande kvar.

Efter utställningen på Rådhuset skingrades samlingen, många av målningarna köptes av privatpersoner, Örnsköldsviks museum köpte också något verk och några såldes hos Bukowskis. När Kerstin för några år sedan fick höra talas om Örnsköldsviks kommuns försök att göra Malte Nybergs sommarbostad och ateljé i Tolfhamn i Näske till ett kulturresidens ville hon bidra som sponsor, med pengarna från konstförsäljningen.

Nu blev det inte som man tänkt sig med Tolfhamn. Byggnaderna såldes så småningom till skådespelaren Mattias Varela, men efter att Stefan Andersson i Näske Bygårdsförening och Anders Thorsén, kulturutvecklare på kommunen, börjat fundera på att instifta ett konststipendium togs ny kontakt med Kerstin – som tyckte att idén var perfekt.

Bjästa Konstförening har nu bytt namn till Nätradalens Konstförening och har i uppgift att sköta administrationen av Nätradalens Konststipendium. Ansökningarna till stipendiet hanteras av Konstpool, en digital plattform för bild- och form-branschen med information om aktuella öppna utlysningar i Sverige och Norden.

Stipendiet är på respektabla 40 000 kronor samt en veckas fritt boende i Näske Bygård, och en utställning i Brynge Konsthall – om stipendiaten så önskar.

– Det här stipendiet passar väl in i arbetet med High Coast Art Valley och stipendiaterna blir ambassadörer för det här området, inte minst Nätradalen, säger Anders Thorsén.

För att begränsa antalet ska de som söker kunna visa på någon anknytning till Ångermanland och Höga Kusten, och de fyra kommunerna Örnsköldsvik, Kramfors, Härnösand och Sollefteå. Sista ansökningsdag till det första stipendiet är 25 maj.

Stipendiet planeras att i första hand delas ut under fyra-fem år, men Kerstin ser också utvecklingsmöjligheter tack vare sina kontakter i Chicago och Florida där det finns ett rikt konstliv. I sitt yrkesliv arbetade hon med svensk-amerikanska affärskontakter och på fritiden satt hon i styrelsen, och var även ordförande en period, för Swedish American Museum i Chicago.

– Jag tycker att det är väldigt spännande att det kunde bli något av det här. Jag trodde nog att allt rann ut i sanden när det inte blev något i Tolfhamn men nu känns det helt underbart med stipendiet. Jag är jätteglad över det här, säger Kerstin som ofta tillbringar somrarna i sitt sommarställe i Stubbsand.

Givetvis är hon här på hemmaplan när första stipendiaten utses lagom till midsommar.

Tilläggas bör att konstsamlaren Karl Johan Sundström också spelade fiol och under några år ingick i Örnsköldsviks Musiksällskap. Kerstin har donerat sin fars fina fiol till Kulturskolan i Örnsköldsvik. Sist den användes offentligt var under vernissagen i Rådhuset då Karl Johans konstsamling ställdes ut.

Publicerat