Nyheter/Reportage

Hallå där...

Thea Örnerkrans, 18, från UF-företaget Matplan som kan blir Årets svenska UF-säljare.

Du har utsetts till Årets UF-säljare i Västernorrland och ska tävla i riksfinalen i Göteborg, hur gick det till?
– Jag ställdes inför en jury i Sundsvall, sex personer från olika företag. Jag var otroligt nervös och hade förberett mig på att bara prata med en men lyckades presentera vår produkt tillräckligt bra. Otroligt roligt. 
Vad avgjorde?
– Jag fick beröm för retoriken, var bra på att hantera deras invändningar och se kundens behov – det är otroligt viktigt att anpassa sig till det, en produkt går inte att sälja på samma sätt till alla. 
Vad gör en bra säljare?
– Att läsa av vilka behov som finns i hushållet. Vår kokbok är tänkt att minska matsvinnet och är väldigt mångsidig. Kanske brinner kunden för just matsvinn, är vardagen stressig kan man trycka på att produkten underlättar och vi har en bra mix med glutenfria och vegetariska recept. Svårast är att komma till avslut, det är väldigt lätt att nöja sig med att inte göra det och låta kunden gå. Man vill inte vara jobbig men i stället för att vänta på ett svar är det otroligt viktigt att våga ställa frågan; ”vad säger du, ska du ha en bok”, eller så. Du måste brinna för din produkt, att sälja något du inte tror på blir alltid mycket svårare. Sedan är det bra att vara social.
Finalen är 24 maj, hur glad blir du om du vinner?
– Jätteglad. I så fall blir jag bäst i Sverige, bara det är häftigt. Nu ska jag bara träna, träna; jag har varit på en säljutbildning och ska träffa juryn igen för att få tips. Jag är otroligt taggad.
Satsar du vidare inom sälj?
– Det blir absolut något inom ekonomi men först väntar lumpen. Jag gör 15 månader som ledningsplutonsbefäl i Enköping. Att ha en plan efter gymnasiet är väldigt skönt.

Publicerat