Nyheter/Reportage

Nya polisbilen på väg

De kommande åtta åren ska Sverige få 2 200 nya polisbilar. Nu har de första 196 börjat att levereras; södra Ångermanland har redan två och snart anländer den så kallade superbilen, en Volvo XC60, till Örnsköldsvik.

Det med helt ny teknik i form av fem kameror som spelar in i 360 grader, en radarsensor som mäter hastigheten på bilar i båda körriktningar och möjligheten att avläsa förbipasserandes registreringsnummer för information om fordonet, ägaren, skatt och besiktning. Interiört hittas också en kamera med ljudupptagningsförmåga.
– Radarn mäter hela tiden, åt alla håll, säger polisen Christer Kronström, gruppchef för brottsförebyggande ingripandeenheten i norra Ångermanland. Att stanna någon blir en bedömningsfråga, på vissa ställen som vid Elgiganten är det svårt att slå runt. Många gånger stannar vi vid bråk och gällande det som sägs kan ljudupptagning vara bra. Men tekniken med ljudupptagningen är inte aktuell från start, förhoppningsvis blir den det i framtiden.
Volvon kommer att rulla dygnet runt av de poliser som fått den för tekniken särskilda utbildningen.
Hur mycket ser ni fram emot leveransen?
– Jättemycket, det blir ett väldigt lyft. Med en polisbil som kan mäta under färd kommer medelhastigheten per automatik att sjunka. Det är grundtanken, inte att skriva fler ordningsböter. 
Hur står sig resten av ö-vikspolisens bilpark?
– Den är relativt god. Vi har mer än tio målade bilar i kommunen och lika många civila. Detta år byter vi på grund av ålder också ut vår Volkswagenbuss till en ny med omhändertagandeplats för någon som grips eller tas in enligt LOB.

Publicerat