Nyheter/Reportage

En älskad bokskatt

Kärleken till böckerna har gått i arv och den ryms i Örnsköldsviks enda antikvariat i en liten, mysig lokal på Nygatan. Här finns hylla efter hylla med böcker i alla tänkbara genrer.

När Ulla Runesdotters pappa Rune M Lindgren gick bort 2015 lämnade han efter sig en litteraturskatt med närmare 15 000 titlar. För Ulla var det aldrig någon tvekan om att göra den tillgänglig för allmänheten och sedan dess driver hon Antikvariat Rune M.
– Det är mitt pappahjärta som slår för det här, säger Ulla. Han brann verkligen för sina böcker och på alla bilder som finns av honom håller han en bok i handen.
Rune var författare och journalist med flera utgivna böcker varav flera nu står i en egen hylla bland alla olika kategorier i antikvariatet.
– Jag är stolt över honom, han jobbade hårt och försörjde hela familjen med sitt skrivande. Några av hans egna böcker har jag hemma och de kommer aldrig att säljas.
Löftet till Rune, om att ta hand om hans samling, innebar att Ulla startade antikvariat i en källarlokal på överstan men sedan hösten 2017 har adressen varit Nygatan 14. I dag är det fortfarande Runes samling som utgör större delen av utbudet.
– Jag har fått in mycket annat sedan dess men just nu tar jag inte in några böcker. Förutom det här arbetar jag som dietist inom regionen och har just börjat på en tjänst som familjekonsulent på Frälsningsarmén, så tiden räcker inte riktigt till.
Kollegan Jonas Johansson gör Ulla sällskap när antikvariatet är öppet. En värdefull hjälp när det kommer till att noggrant sortera böckerna. Utanför öppettiderna lägger Ulla mycket tid på administration och beställningar från Bokbörsen på nätet.

Ullas tre jobb förklarar de begränsade öppettiderna. Det är lördagar som gäller och jämna veckor även tisdagar.
– Mötet med kunderna är det bästa med det här jobbet. Det uppstår alltid samtal och det blir ett kunskapsutbyte oss emellan. Extra roligt är det när ungdomar kommer in, de köper mycket engelsk litteratur.
Böcker har funnits med Ulla under hela uppväxten och läsning är avkoppling för henne.
– Jag försöker läsa många olika genrer och går gärna runt här och bläddrar i böckerna. Jag vill läsa mer än jag hinner med och jag lyssnar gärna på ljudböcker men de fysiska böckerna är jätteviktiga. Vi behöver dem som balans till all skärmtid.
För Ulla värmer det när kunder som kommer in uttrycker att varje stad bör ha ett antikvariat och att de är glada över att Örnsköldsvik har ett men hon brukar svara dem med en vänlig uppmaning.
– Det är så fint att höra det men vill vi ha kvar mindre butiker i Örnsköldsvik är det jätteviktigt att vi också handlar för att gynna den lokala handeln.

Världsbokdagen 23 april
Varje år, 23 april, uppmärksammar Unesco böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Målet med Världsbokdagen är att uppmuntra författare och att kämpa mot analfabetism. Det är även en minnesdag för stora författare som Laxness, Shakespeare, Cervantes m.fl.

Publicerat