Motor

Biltvätt på rätt sätt

Kommande helg infaller det som Svenskt Vatten kallar Biltvättarhelgen. En kampanj för att fler ska tvätta bilen på biltvätt i stället för hemma. Häng med till tvätthallen för bra tips och inspiration.

Varje år sker ungefär 15 miljoner biltvättar direkt på gatan vilket innebär att olja, giftiga tung-metaller och asfaltrester rinner rakt ut i vattendrag, sjöar och hav. Det vill organisationen Svensk Vatten förändra genom sin årliga kampanj Biltvättarhelgen. I år är det 23-24 april som gäller och syftet är att fler ska tvätta sin bil på biltvätten.
– För oss är det självklart att alla bilar ska tvättas på ett hållbart sätt, säger Gabriella Fahlberg på OKQ8 Örnsköldsvik. Fördelen med att tvätta i tvätthall eller automattvätt är att allt spillvatten renas från farliga ämnen och att alla produkter du använder är utvalda för att vara effektiva men samtidigt skonsamma för miljön.
Det finns flera alternativ att välja bland i stället för att tvätta hemma. Den som vill koppla av medan maskinen tvättar bilen väljer en automattvätt medan tvätthallen är för den som gärna gör jobbet själv med rätt utrustning och på en plats som är anpassad för tvätt.
– Sedan i höstas har vår tvätthall det nya konceptet Quick Wash som innebär att allt du behöver för att tvätta bilen finns på plats. Du kör in din bil i båset och väljer på en skärm vad du vill använda, som till exempel avfettning och schampo, sedan debiteras du efteråt för den tid du varit i hallen och de tillval som du har använt. Självklart kan du som tidigare tvätta för hand också men det här är verkligen supersmidigt.

I tvättbåsen finns tydlig information om hur allt fungerar, beskrivningar av tvättfunktionerna och några tips och råd.
– Ett misstag som många gör är att spola bort avfettningen uppifrån och ner, säger Gabriella. Du ska göra precis tvärtom, annars rinner vattnet du spolar med ovanpå avfettningen nedanför och det kan ge ett sämre slutresultat med ränder och fläckar.
Hon förklarar att det även gäller att välja rätt avfettning på olika delar av bilen. Den alkaliska avfettningen, som är mer miljövänlig, fungerar på smuts som vägdamm och insekter men för att få bort smuts från vägen, som olja och asfaltsrester, behövs avfettning med petroleum.
– Om du använder så kallad kallavfettning som är petrokemisk på hela bilen får du ett onödigt slitage på lacken så du behöver kombinera dem för att få ett bra resultat.

På plats i tvätthallen möter vi Tyra Gidlund som kört in sin Audi i ett av båsen, en A-traktor som lätt kan misstas för en vanlig bil, vilket verkar vara en allt mer vanlig syn ute på vägarna. Med sig har hon kompisen Edit Vestberg.
– Jag brukar tvätta bilen ungefär varannan månad men jag har inte så bra koll på allt det som finns här nu, säger Tyra.
Nästan alla bås är upptagna, i några av dem pågår tvätt av stationens hyrbilar. Beläggningen i tvätthallen styrs mycket av väder, förklarar Gabriella. Torrt väder lockar fler biltvättare. Luften i hallen är fuktig och den välbekanta doften av rengöringsmedel och avfettning blandas med ljuden från högtryckstvätt och de andra så kallade lansarna med olika funktioner och produkter.

Gabriella guidar Tyra och Edit bland de olika valen, ger tips om avfettningen och att det finns en särskild fälgrengöring. I dag är det bilens utsida som får sig en omgång men i hallen finns även mattvätt och dammsugare till förfogande.
– I hallhyran ingår högtrycksspolning, underspolning, sköljning, dammsugare, varmvatten och tryckluft, säger Gabriella. Det är avfettningen, högtryck och borste med schampo samt vax som debiteras extra utifrån den tid du använder dem.
Hon tipsar Tyra och Edit om att tvätta bilen mer regelbundet när de ändå är ute och kör.
– Om du svänger förbi här och tvättar bilen ofta är den inte så smutsig varje gång och då kan du schamponera och spola av utan att det kostar mer än runt 40-60 kronor. Det är ju härligt att köra en ren bil och det håller rosten borta så att bilen får längre livslängd och ett bättre andrahandsvärde.
Edit frågar om det går lika bra att köra in sin moped för att tvätta den och får ett självklart ja som svar.
– Då kommer jag lätt att göra det i sommar, säger Edit nöjt.


En liten tvättskola

1 Avfetta
Spreja på och låt verka några minuter, spola av med högtryck nerifrån och upp. Passa på att rengöra mattorna och dammsuga bilen invändigt medan avfettningen verkar.

2 Rengör fälgarna
Spreja på fälgrengöring och låt verka några minuter. Använd fälgborste och spola av.

3 Schamponera
Använd rikligt med vatten och alltid en ren svamp. Välj medel som är godkända för biltvätt. Undvik cirkelrörelser, tvätta med så raka drag som möjligt. Byt vatten ofta om du använder en hink.

4 Snabbvaxa
Spreja på ett skyddsvax för bättre vatten och smutsavrinning. Torka av bilen med ren torkduk eller sämskskinn.

5 Kom ihåg insidan
Använd lufttryck för att blåsa bort smuts i trånga utrymmen innan du dammsuger. Spreja fönsterputs på rutornas insida och torka av med en microfiberduk. Spreja ytorna i bilen med interiörschampo och bearbeta med microfiberduk eller svamp. Torka sedan av med microfiberduk. Välj klädseltvätt som är avsedd för materialet i din klädsel.

Publicerat