Motor

100 år med Söderströms

1922 startade O E Söderström en cykel- och reparationsverkstad på Nygatan. 100 år senare drivs familjeföretaget vidare av tredje generationen Söderström.

Lars Söderström är sonson till grundaren O E Söderström och när 7an träffar honom på Terminalvägen, där företaget hållit till sedan 1975, har han plockat fram en liten del av all dokumentation som lyckligtvis bevarats.
– Tack vare Uno finns det mycket sparat, nu faller ett ansvar på mig att se till att det bevaras, säger Lars.

Bröderna Uno och Kurt, söner till O E Söderström, började arbeta i företaget i mitten av 40-talet då man flyttat till Lasarettsgatan och när de började bli trångbodda beslutade de sig för att bygga nytt vid E4 i närheten av norra utfarten.

21 november 1975 invigdes byggnaden, som företaget fortfarande finns kvar i, med Formel 1-stjärnan Ronnie Peterson på plats som dragplåster till invigningsfesten.
– Jag gick fjärde året på tekniska i Härnösand men jag tog ledigt den dagen för att vara här, säger Lars och visar en bild där han står tillsammans med Ronnie.
– De hämtade Ronnie på flyget och jag minns att farsan sa att han var lite åkrädd.

Från 60-talet gick verksamheten mer och mer över till bildelar och biltillbehör och numera är Söderström en del av kedjan Autoexperten. Kurts söner Lars och Anders tog över driften i början av 2000-talet och nu är det alltså Lars vid rodret – 100 år efter bildandet av Söderströms. Och ett firande är under planering.
– Något ska vi väl göra, det är klart att vi vill dra nytta av att vi fyller 100 år. Förmodligen blir det något jippo för kunderna under klämdagen i maj.

Publicerat