Samhälle

"Tack till alla!"

Fem dagar efter att Ryssland inlett kriget mot Ukraina var Ukraina-hjälpen Filippus på plats med en första hjälpsändning. Nu har 19 trailers – fullastade med kläder, mat och andra förnödenheter – levererats. Och hjälpinsatsen fortsätter.

Kriget i Ukraina har förändrat tillvaron rejält för Ukrainahjälpen Filippus och nu vill företrädare för stiftelsen rikta ett tack till alla som varit med och bidragit.
– Det är fantastiskt vilket driv och engagemang det finns hos folk, säger Bertil Sjöström, kassör och vice ordförande. Och han får medhåll av ordförande Micael Jonsson.
– Att se den enorma givmildheten som finns är stort.

Varje lördag mellan 10 och 15 tar Filippus emot kläder i sin lokal på Storgatan 32, där de också har loppis och café. Och intresset att skänka kläder har visat sig vara enormt.
– Vi fick pausa klädmottagningen en period eftersom vi hade fått in så mycket, men nu har vi jobbat ikapp så nu behöver vi mer, berättar Bertil och säger att han skulle vilja räkna upp hur många som helst som varit med och bidragit till insamlingen.

Framförallt är det tre företag man vill lyfta fram – Polarbröd, Menigo Foodservice, som är grossist för restauranger och storkök, samt Naturkompaniet.
– Den insats som Naturkompaniet gjort är helt fantastisk, och det samarbete vi har fungerar utmärkt, berömmer Micael.
– Vi hade aldrig mäktat med det här utan Naturkompaniet, lägger Bertil till.

Naturkompaniets vd Henrik Hoffman hörde av sig till Filippus och undrade om de var intresserade att göra något tillsammans, vilket man förstås nappade på. Bertil och Micael berättar att de hoppades få ihop till två trailers, men nu har de alltså kört ned 19 fullastade trailers sedan kriget startade.

Varje trailer lastas med 80-90 kubikmeter, eller 10-12 ton. Bland det som levererats finns 30 elverk, närmare 100 ton mat – och två ambulanser.
– Vi samarbetar med en församling i Ljustorp och även med deras samhällsförening. Det var drivande personer där som såg behovet av ambulanser, berättar Bertil.

Fyra personer från Ljustorp åkte med när ambulanserna levererades, och de fick direkt uppleva att deras fantastiska insats var välbehövlig.
– Ambulanserna gick i tjänst samma kväll, säger Micael.

Lastbilarna körs av Filippus till Polen och genom passkontrollen in i Ukraina där chaufförer från Ukraina möter upp med lika många lastbilar.
– Vi gör ett byte, vi går bara in så långt som det känns säkert, förklarar Micael.

Förnödenheterna fraktas sedan till Lutsk i nordvästra Ukraina där Filippus har ett nav. Under första resan hade man bland annat med sig ett stort tält som nu fungerar som ett lager. Från Lutsk går lassen vidare, företrädesvis österut, med minibussar där chaufförerna kör med livet som insats. En av de ukrainska chaufförerna har tragiskt nog skjutits till döds.
– Då man möter dem vid gränsen vet man att de som tar emot leveranserna är beredda att offra livet för att få ut maten och kläderna, det är väldigt starkt, säger Micael.

Bertil berättar också hur det var när de kom ned första gången efter kriget startade.
– Det var mitt i natten och minus sex grader. Vi mötte mödrar som kom med sina barn, då blir man väldigt berörd. Det var inte roligt att se.

I Lutsk har Filippus ända sedan början av 2000-talet haft ett sommarhem och 2018 invigdes den kyrka som man byggt. Både kyrkan och anläggningen för sommarhemmet används nu som flyktingförläggning.

Filippus vill som sagt tacka alla som redan ställt upp och skänkt, samtidigt ser man ett ännu större behov när kriget, förhoppningsvis snart, är över.
– Då kanske vi hamnar i en situation när det blir svårare att samla in mat och kläder. Vi kör så länge vi kan, säger Bertil – och Micael lägger till:
– Det kommer att finnas mycket att göra i Ukraina framöver. Vi kan bara hoppas att kriget snart kan ta slut.

Stötta Filippus
Swish: 123 006 8205
Bankgiro: 5036-3886
Klädinsamling, loppis och café: Storgatan 32, lördagar 10.00-15.00.

Publicerat