Nyheter/Reportage

Rustad inför påsklovet

Fritidsbanken är redo för de ö-viksbor som vill låna sportutrustning under påsklovet.
– Vi har jättemycket i lager just nu, säger Leif Nilsson.

Fritidsbanken på Lasarettsgatan 23, vars lokaler delas med den nyöppnade mötesplatsen för unga, har varit i gång sedan 8 mars och antalet ö-viksbor som velat låna sport- och fritidsutrustning har varit många.
– Jag pratade med andra fritidsbanker om att sportlovet är den vecka det lånas ut mest, därför stressade jag fram en öppning för att få en bra start. Vi fick inte tillgång till lokalen förrän 1 mars så jag satte upp hela butiken på en vecka – vilket var tur eftersom många ville låna utrustning, det var en lång kö, säger platsansvarige Leif Nilsson om premiären. 
Sedan dess har det varit lite lugnare men nu stundar påsklovet och för de som bland mycket annat önskar låna skidor, stavar och skridskor är förråden fyllda. 
– Det ska inte finnas risk att bli utan, vi har två stora förråd i anslutning till butiken och en på Sjögatan. Pjäxor till långskidor har varit lite svåra att få in, men nu har vi det ganska bra ställt med det också.
Förutom långfredag och annandag påsk håller Fritidsbanken öppet som vanligt och Leif, som tidigare jobbat som fritids- och föreningslots på kommunen, hoppas att kunderna strömmar till.
– Här får du möjlighet att testa saker utan att det kostar pengar. Utvecklingen i dag är att färre unga aktiverar sig i föreningslivet, där tänker jag att Fritidsbanken kan bidra till förändring, eller i alla fall så att fler börjar röra på sig. Och folk har varit duktiga på att lämna in, rullar det på så här har vi jättemycket grejer inom ett par år. Det känns bra, jag är nöjd.
Nöjda är också kunderna som inte minst har miljöaspekten i åtanke.
– Jag märker att folk uppskattar att vi finns och att saker inte kastas bort. Responsen har varit jättepositiv.
Vad har gått bäst?
– Längdskidor och alpint, sedan skridskor och hockeyutrustning. Även kick-ski, en kickbike med skidor på, de är roliga. Utmaningen är att det finns mindre sommargrejer. 
Vad saknas?
– Vi har skateboards och inlines men behöver allt från grillar, tält och vandringskängor till simfötter, snorklar och uppblåsbara sim-leksaker till stranden. Vi vill ha alla typer av sport- och friluftsutrustningar.
Att skänka till Fritidsbanken går bra att göra i både butiken och containrar på återvinningscentralerna i Örnsköldsvik, Björna, Bjästa, Bredbyn och Husum. På Må är containern märkt "Fritidsbanken" och på de övriga orterna "Sport och fritid".

FRITIDSBANKENS ÖPPETTIDER
Tisdagar 12.30-18
Torsdagar 12.30-19
Fredagar 12.30-16

Publicerat