Näringsliv

Från Australien till Örnsköldsvik

Entreprenörer från hela världen lockas av möjligheterna att utveckla sina biobaserade innovationer i Örnsköldsvik. En av dem är Gary Cass som flyttar hela sin verksamhet från Australien till High Coast Innovation Park.

Världen står inför stora omställningar och utmaningar när det kommer till att ersätta fossila råvaror med biobaserade. Västernorrland växer fram som en nod för både forskning och utveckling av biobaserade alternativ och utvecklingen tar nu större fart när RISE Processum bygger en helt ny anläggning för bioraffinaderi i Örnsköldsvik.

– Efter att ha sökt världen över efter specialister inom cellulosavärlden förstod jag att Sverige, och specifikt Örnsköldsvik, hade de resurser och experter som jag visste att jag ville samarbeta med för att ta min innovation till nästa nivå. Jag tror att Örnsköldsvik kommer att bli ett globalt innovationsnav inom det biobaserade området, och det vill jag vara en del av, säger Gary Cass, som flyttar hela sin verksamhet för att utveckla sina biobaserade innovationer.

– Sverige är en av de globala ledarna när det gäller att skapa en cirkulär ekonomi med ett cellulosabaserat samhälle. Det är därför jag flyttar mitt företag till Örnsköldsvik för att starta Cass Materials AB. Jag är väldigt glad över att få arbeta tillsammans med engagerade kollegor i en dynamisk miljö för att övervinna och lösa de samhällsutmaningar som världen står inför.

Gary Cass har sedan 2018 samarbetat med företag runt om i regionen kring sin forskning om cellulosa och har även besökt Örnsköldsvik vid flera tillfällen. Han har också arbetat på Domsjö Fabrikers forskningsanläggning där han kom i kontakt med många från RISE Processum.

– Jag ser verkligen fram emot att välkomna Gary tillbaka till Örnsköldsvik. Det är fantastiskt att på nära håll se hur alla olika aktörer i regionen går samman för att skapa en innovationsmiljö som kan attrahera kompetens och företag utanför Sverige och även utanför Europa. Jag hoppas och tror att många fler internationella entreprenörer kommer att upptäcka alla de möjligheter vi som region kan erbjuda när det gäller att omvandla goda idéer till storskaliga verksamheter, säger Gunnar Westin, tillförordnad chef över bioteknik på RISE Processum.

Cass Materials är ett av de nya företag som antagits till BizMakers 2021 års upplaga av Forest Business Accelerator-programmet. Gary Cass kommer att jobba i RISE Processums anläggningar på High Coast Innovation Park där RISE tillhandahåller en unik test- och demomiljö med fokus på att skala upp cirkulära biobaserade processer. Projektet genomförs i samarbete med SCA och företaget LabService, som också varit en viktig pusselbit för att få Gary Cass till Sverige.

– Den professionella relationen har vuxit under åren, med vetskapen om att alla våra färdigheter kompletterar varandra. Det här är ett partnerskap som jag tror kommer att leda till mer framgång i framtiden, säger Gary Cass.

Publicerat