Mat & dryck

Starkt från Köpmanholmen

1911 sålde Forss Aktiebolag 13 miljoner liter råsprit. Nu destilleras återigen spritdrycker i Köpmanholmen, men i betydligt mindre skala.

Den som någon gång besökt ett whiskydestilleri känner direkt igen doften av mäsk hos Forss Destilleri i Köpmanholmen. Här producerar paret Lars och Kerstin Jacobson en whisky, som ännu inte är färdig. Eller rättare sagt – som ännu inte får benämnas whisky.

För att det ska få kallas whisky ska spriten ha lagrats på fat i minst tre år, och just nu har det bara gått två år sedan de första faten fylldes. Men när Lars och Kerstin plockar fram en flaska för visning så är det nära till hands att tro att det är färdig whisky de häller upp i glaset, såväl till utseende som doft. Det går knappt att tro att den här spriten bara legat drygt fyra månader på ekfat, och den snabba utvecklingen beror dels på små ekfat, bara 25 liter, dels på att faten är hårdrostade eller kolade.

– Vi får en enorm smakutveckling på det här sättet, berättar Lars, som länge burit på en dröm om att tillverka egen whisky.
– Gillar man whisky så tycker man att det skulle vara kul att tillverka själv. Jag drev en förstudie på ett destilleri i storlek som High Coast Whisky och fick med mig ett antal investerare, men jag insåg att jag snart skulle bli minoritetsägare så den planen gick i graven. Vi var i USA för fem år sedan, bland annat i Seattle och Boston, och där har det dykt upp många nya destillerier. Då insåg jag att det skulle gå att bygga smått.

Och det har man gjort i Köpmanholmen. Just nu är destilleriet byggt för en kapacitet på måttliga 3 000 liter per år, men på sikt finns möjlighet att komma upp i 10 000 liter.
– Hela grundtanken är att vi ska vara små och hantverksmässiga. Vår ambition är att skapa en god och lite annorlunda dryck och vår filosofi är att göra lika men ändå olika.

Ett positivt kassaflöde kan ta väldigt många år att uppnå för ett nytt whiskydestilleri, men genom att sälja fat så går det snabbare.
– Mindre fat är attraktiva för kunder, det är också en anledning till att våra fat är på 25 liter, berättar Kerstin.

Som jämförelse kan nämnas de fat, benämnda ankare, som High Coast Whisky erbjuder och som rymmer drygt 39 liter.

Valet av fat, och malt, har varit viktiga detaljer för Forss. Faten av ny svensk ek binds av Johan Thorslund Högsjö, närmast en legend inom svenskt fatbinderi. Den ekologiska malten kommer från Warbro Kvarn i Sköldinge i Sörmland och består av 70% vete och 30% korn.

– När jag skulle köpa malt från dem första gången hade de just den här blandningen och egentligen var det ett misstag de gjort, ett misstag som visade sig bli bra. Då visste vi inte hur resultatet skulle bli som lagrad sprit, men nu vet vi att det blir riktigt bra. Blandningen ger en ganska annorlunda smak, säger Lars.
– Det är roligt att kunna använda sig av ekologisk malt. Våra flaskor är också framtagna med tanke på miljön, i och med att de är fyrkantiga tar de mindre plats vid transport, berättar Kerstin.

Marknadsföringen för Forss Destilleri sker främst genom provningar de arrangerar tillsammans med restauratörer. De samarbetar till exempel med Kajkanten i Köpmanholmen och nu på tisdag 12 april arrangeras en provning hos The Chef vid inre hamnen i centrum.
– Vi får reaktioner på att det är mycket smaker i drycken, som ett kalejdoskop, säger Kerstin, som hoppas att Forss kan vara med och bidra till en positiv utveckling av Nätradalen.

– Vi finns här i Höga Kusten, i Köpmanholmen där vi har nära till Herrgårdsparken, Nätterlunds-konsten, Höga Kusten-leden och Ulvönbåtarna. Vi tittar framåt och ser vad vi skulle kunna göra för att skapa mervärde i det här området.

Det stora industriområdet där Forss Destilleri håller till har också alla möjligheter att utvecklas. Ägaren är på väg att starta ett ölbryggeri och en annan lokal entreprenör som tillverkar cider finns bland intressenterna. Lars och Kerstin Jacobson lyfter frågan om att göra Köpmanholmen till ett nav för dryckeshantverk.
– Höga Kusten har blivit ett dryckescentrum och varför skulle vi inte kunna göra den här platsen i Köpmanholmen till ett centrum – för whisky, öl och cider.

LITE HISTORIK
Forss AB bildades 1877 och tog då över driften av Forss sågverk som startade 1864. Verksamheten utvidgades och 1895 uppfördes sulfitfabriken. 1907 tillkom en sulfitspritfabrik och produktion av Taffelbrännvin startades. 1911 var Forss AB världens största sulfitspritfabrik. Taffelbrännvin såldes på Systembolaget ända fram till 1988.

Publicerat