Utställning

Fire Walk With Me

Elden kan vara något varmt och tryggt – och på samma gång förgörande, skrämmande. Detta har Umeåkonstnären Judit Kristensen tagit fasta på i sin utställning på Örnsköldsviks museum och konsthall.

Fire Walk With Me är inte bara en Twin Peaks-film av David Lynch, det är också rubriken på Judit Kristensens utställning. Elden har att göra med det stipendium hon fick av Örnsköldsviks kommun i Region Västernorrlands projekt Konstnär i kommun, KiK, där temat var ”Att uppfinna elden”.

– Jag har jobbat med insomnia, klaustrofobi och coronatillvaron då dagen och natten flyter ihop. Elden kan kommunicera både trygghet och otrygghet, berättar Judit som bland annat visar en rejält stor diptyk där en ensam person sitter i en säng på den ena målningen och har en tv med en digital brasa påslagen i den andra målningen. Bakom honom reflekteras elden i fönstret, eller pågår det kanske en verklig eldsvåda utanför fönstret?

– Det är en berättelse om att inte kunna sova. Jag använde elden som ett uttryck som kan symbolisera både trygghet och otrygghet, en balans mellan ett närvarande hot och instängdhet. Det är 4 på natten och elden på tv:n har ett lugnande ljud, kanske brinner det utomhus och han måste hålla sig inomhus i trygghet, funderar Judit som skrivit en text om målningen – läs den samtidigt som du betraktar konstverket så får den en ny dimension.

Judit Kristensen blandar stora målningar med små vilket skapar en dynamik och en skarp kontrast i utställningslokalen. De små har hon gjort med färgpennor och de stora i olja, mycket tunn oljefärg som i vissa partier flyter ut på duken vilket ger en känsla av akvarellmåleri.

– Storleken på målningarna har också stor påverkan av upplevelsen. En stor målning kan bli väldigt påträngande. I de små uppstår en mer inbjudande intim upplevelse, en mer privat upplevelse. Om det funkar får betraktaren avgöra.

De små målningarna är också mycket riktigt väldigt privata, det känns nästan som att man smygtittar över axeln på någon som surfar runt på internet. Här finns vinglas, godis, en filtallrik och intima bilder på en laptop.

Judit Kristensen har en master i fri konst från Umeå Konsthögskola. Hon bor också i Umeå men för tillfället även i Antwerpen. Förutom utställningen i Örnsköldsvik deltar hon samtidigt i en grupputställning i Aalst i Belgien och har en annan grupp-utställning på gång i London.
– Det är fullpackat schema just nu, säger Judit och skrattar.

Fire Walk With Me visas på museet fram till och med 23 april.

Publicerat