Nyheter/Reportage

Nu öppnar 23:an

Den har varit efterlängtad, den nya mötesplatsen för unga som på fredag slår upp sina portar på Lasarettsgatan.
– Det här kommer bli en bra grej, säger en entusiastisk Kent Näsman, föreståndare.

För två år sedan lades fritidsgårdarna i både Domsjö och Gullänget ned. De saker som sedan dess magasinerats och stått orörda kommer nu till användning igen när den nya mötesplatsen för unga öppnar i morgon fredag. Denna gång, som bekant, betydligt mer centralt. 
– Vi lät ungdomarna på våra sociala medier och Advisory Board rösta om namnet och "23:an" vann, lokalen ligger ju på Lasarettsgatan 23. På topp tre fanns också "Hörnet" och "Hörn1", med tanke på Ting1, men det var kanske lite för likt Hörnett, säger den mobila fritidsledaren Kent Näsman som sedan en månad tillbaka kånkat in pingis- och biljardbord, soffor och fåtöljer genom dörren till de av hyresvärden BoBra nyrenoverade lokalerna.
Lokaler som delas av den nyligt öppnade Fritidsbanken. 
– Det är fantastiskt bra, vi kommer samarbeta med och låna saker från Fritidsbanken de gånger vi planerar aktiviteter, som att spela kubb eller basket i Strandparken. 
Till 23:an välkomnas alla ungdomar från årskurs 7 och upp till 19 år. Förutom tävlingar och underhållning i form av sällskaps- och tv-spel – här hittas både senaste Nintendo och Xbox – finns mikrovågsugnar för de som vill värma en matbit innan de tar sig vidare till träning och möjligheten att köpa lättare förtäring i kiosken. En viktig aspekt är också att 23:an erbjuder en trygg plats.
– Det har funnits ett ganska stort behov av den här platsen, det har vi sett och hört av de unga vi möter i jobbet, de har frågat och undrat när det ska öppna. När de är ute och drar på stan är det vettigt att de ska ha ett ställe att ramla in på för att bara vara, där det känns tryggt. Jag jobbade i både Gullänget och Domsjö och där kunde det vara ett 60-tal besökare på en kväll. Så vi vet att 23:an behövs.
– Sedan vill vi fånga upp ungomarnas egna idéer om vad de önskar hitta på, vi har exempelvis också tillgång till Folkan, säger kollegan Jan Lindström.
Öppettiderna är måndagar och onsdagar mellan klockan 15-21 samt fredagar 15-22. 
– Vi börjar där, så får vi se hur populärt det blir, säger Kent som med Riman Barakat utgör en av tre grupper mobila fritidsledare som turas om att vara på plats. 
På fredagskvällar, då 23:ans personal-styrka förstärks till tre vuxna, väntar sedermera uppgiften att nattvandra. Även övriga kvällar jobbar de mobilt med sin uppsökande verksamhet som går ut på att vara där unga samlas. 
– Det kommer kännas mycket lättare att jobba mobilt när vi nu kan träffa unga och säga: "Häng med upp till 23:an så spelar vi lite biljard". Vi ser väldigt mycket fram emot att det öppnar.

Publicerat