Övrig kultur

Vill väcka liv i fornbyn

Först guidning om utgrävningarna och livet på järnåldern – därefter får besökarna kliva rakt in i ett spel, en historisk berättelse. Nu vill en grupp entusiaster visa att det finns möjligheter för Gene fornby.

Vikmännens rike – så heter den första delen i en trilogi om järnåldern i Mellannorrland som Maria Blomster skrivit. Hennes berättelser ska ligga till grund för de gruppaktiviteter som man nu planerar att genomföra på fornbyn i sommar.
– Vi gör fria tolkningar av berättelser från boken. En del av de människor jag skriver om kommer vi att gestalta. Det handlar om tiden när de människorna kom hit till den här platsen, säger Maria, som tillsammans med sin man Agne Säterberg driver Lappuddens Friluftscenter i Nordingrå och som tidigare även ansvarat för driften av Gene fornby.
– Andra delen av trilogin kommer till sommaren, avslöjar Maria, och självklart kommer hennes böcker att finnas till försäljning i samband med arrangemangen.

Idén är att grupperna som bokar in sig först får en guidning på området med information om utgrävningarna och om livet på järnåldern.
– När de sedan kommer in i långhuset dyker en kvinna från järnåldern upp, och då kliver besökarna rakt in i berättelsen, förklarar Lena Edblom, som driver Guide Höga Kusten.

Kvinnan som besökarna först stöter på är Livia, husmor på gården.
– Det är jag som bestämmer här, upplyser Kaija Lundgren som gestaltar Livia.

Lena Edblom berättar att aktiviteterna anpassas efter vad grupperna vill ha. Man kan antingen boka in sig med en enklare lunch med hembakt tunnbröd och svagdricka i kohorn eller med en rejälare middag i Järnkrogen. Till sin hjälp har de anlitat två cateringföretag – Lillys Mat & Catering och Carrie Catering på Veckefjärden.

De inbokade grupperna kan också välja att ha kämpalekar och samarbetsutmaningar som arrangeras av Aktivator, upplevelseföretaget som med fjolårets nyhet Höghöjdsbanan lockade 4 500 klättrare.
– Vi hoppas på ännu fler i sommar, vi bygger ut med två nya banor, säger Kristoffer Lindström, som hoppas på att det ska bli fler entreprenörer på Genesmon.
– Det vore förstås jättekul om vi kunde samarbeta med någon eller några som kan ha aktiviteter här.

Gruppen berättar att de gör den här satsningen som ett sätt att visa på att Gene fornby, eller Genesmons arkeologiska friluftsmuseum som det egentligen heter, fortfarande går att utnyttja. Just nu är som bekant framtiden för fornbyn och området på Genesmon osäker. Sedan 2012 är Örnsköldsviks museum huvudman för friluftsmuseet men på grund av en ansträngd ekonomisk situation har de insatser som gjorts för att hålla anläggningen i gott skick inte räckt till.

Under 2021 genomfördes utredningen ”Framtidsspår för Genesmons arkeologiska friluftsmuseum” som pekade på tre olika scenarier:
1 – Bevara byggnaderna för museal verksamhet inom nuvarande organisation
2 – Utveckla området tillsammans med entreprenörer så att området kan bli en ”dragare” till Örnsköldsvik
3 – Upplåta rekonstruktionen för forskning, och utveckla fornlämningen till ett pedagogiskt uteklassrum. Vilket alternativ kommunen kommer att välja återstår att se, kanske blir det något helt annat.

– Det här skulle kunna vara ett blomstrande område, säger Maria Blomster, och Lena Edblom berättar att de just nu håller på att knyta ihop konceptet och så snart som möjligt ska börja marknadsföra sig mot företag, föreningar och grupper.

Planen är att kunna ha sina arrangemang i maj och juni, samt att de kan återkomma till hösten.
– Det känns vansinnigt roligt att göra det här, säger Lena.

Publicerat