Friluftsliv

Populära promenadspår

Skidåkning lockar många till Skyttis men för den som hellre promenerar finns leder även vintertid och de sträcker sig ända bort till CK Örnens cykelanläggning i Järved.

Ett Skyttis i vinterskrud förknippas av de flesta med skidåkning i välpreparerade spår men det är fler än skidåkarna som uppskattar området vintertid. Från Skyttis, ända ut till Järved och Örnstugan, finns fina promenad-spår för den som vill motionera utan skidor på fötterna.
På uppdrag av Örnsköldsviks kommun ser CK Örnen till att såväl cyklister som gående kan njuta av området året om och den som står för arbetsinsatsen vintertid är bland annat Harald Simonsen. Han gör det ideellt och det är många som uppskattar timmarna han lägger på att hålla vinterstigarna öppna.
– Jag gillar veteranskotrar och har några gamla Ockelbo 300 som jag gärna kör men genom uppdraget har jag tillgång till kommunens skotrar, säger Harald. Att köra alla spår tar drygt två timmar, som regel kör jag på kvällen när det inte är så mycket folk ute. Jag brukar själv gå i spåren ibland, det finns så många ställen med fantastisk utsikt.
Harald får ibland hjälp av sin granne Erik Sjögren. När de möter folk som använder spåren får de ofta höra hur mycket de uppskattas.
– Det blir en sporre att fortsätta, det är mycket rörelse och aktivitet här och gående, hundar och cyklister samsas utan problem.

Tomas Karlson är ordförande i CK Örnen och han bekräftar att vinterstigarna är uppskattade. Intresset för vintercykling ökar och allt fler så kallade fatbikes syns längs vägar och ute i skog och mark.
– Vi cyklar där det finns skoterspår så det blir en naturlig förlängning av säsongen när lederna vi har sommarunderhåll för även kan användas på vintern. Det finns en samverkan i de vinterpreparerade lederna och jag har inte upplevt att det varit några som helst problem att cyklister, gående och hundar samsas där. Tvärtom är det så att de som går trampar leden så att den blir hårdare för oss som cyklar och vi i vår tur slätar ut ojämnheter som kan uppstå. Dessutom är det trevligt med alla möten mellan folk ute i skogen.

Publicerat