Hus & Trädgård

Nu är tid för sådd

Hos Ida Billström har odlingssäsongen börjat. I fönstersmyg och källare längtar späda växter, precis som vi människor, till våren och utelivet.

Många sommarblommor, kryddor och grönsaker behöver sås i förväg för att hinna utvecklas i vårt kalla klimat. I odlingsrummet i källaren i villan i Ås har Ida Billström startat sin försådd.
– Jag började för några veckor sedan men rätt tid att starta beror ju på vad du vill så, säger Ida.
Med odlingsrummet, som är nytt för säsongen, sparar Ida både tid och utrymme.
– Nu när jag har växtlamporna behöver jag inte hålla på och flytta plantorna för att de ska få solljus.
Att så sina frön går snabbt och den allra första tiden ska de vara i fred för att börja gro men sedan väntar mer arbete för odlaren.
– Vill man att det ska bli bra krävs det en hel del tid, både med omskolning, att plantera ut och sedan skötseln hela sommaren. Vi har tur att ha odlingsintresserade grannar som kan hjälpa oss med vattningen om det behövs.
I somras fyllde Ida sitt växthus med färdiga buketter och sålde för symbolisk summa.
– Vi får se om det blir så i år. Jag är ju ekonom och inte florist så vi får se hur långt tiden räcker. Drömmen vore att ha en butik full med buketter i fina loppisvaser som kunden får köpa med sig.

Ida föredrar blommor men sår även en del ätbart, som kronärtskockorna hon just har skolat om.
– Jag odlar det jag tycker är fint, funkar det så funkar det och så försöker jag komma ihåg vad som inte fungerade när det blir vår igen. Trots det har jag visst köpt blåklint i år igen, skrattar Ida. Jag lyckas aldrig med dem, de blir bara hängiga och fula.
På frågan om favoriter svarar Ida rudbeckia och den omtyckta dahlian men hon har många fler.
– Rosenskäran är enkel att lyckas med och även zinnia och solros. Ringblommor är tacksamma, de går att så direkt ute och är ätbara.
Inspirationen hittar hon på olika instagramkonton som till exempel Hanna Wendelbos men även i poddar där Röda vita rosen, med Jenny Strömstedt och Victoria Skoglund, är en favorit.
– Jag gillar kombinationen av nybörjaren Jenny och proffset Victoria, då behöver jag inte känna mig så dum som inte kan allt.
Idas bästa tips till den som vill börja odla är att hitta en rimlig nivå efter sina förutsättningar och att börja litet. Bland mycket annat ryms hennes odlingsintresse på instagramkontot @vasterlanggatan28.
– Vill man börja odla ska man göra det men det ska vara roligt. Det är rätt knäckande att skola om hundratals plantor på kort tid. I lagom mängd är det roligt, med en bra podd i lurarna och händerna i jorden, riktigt mysigt. Allt jobb jag gör nu är glömt i juli när jag kan gå ut och plocka mina egna blommor, det är en fantastisk känsla!


5 tips för lyckad sådd

1. Börja inte för tidig
Månadsskiftet mars/april är ett bra riktmärke. Startar du för tidigt riskerar du en djungel av plantor i dina fönster innan det är milt nog för att plantera ut dem.

2. Lagom är bra
Sår du för mycket riskerar du att odlingen tar mer tid än du har och att dina utrymmen med tillräckligt ljus och rätt temperatur inte räcker till.

3. Hitta ljuset
Brist på ljus gör att plantorna blir smala, gängliga och ömtåliga. Vill du ha gröna, kraftiga plantor behöver du ge dem många ljustimmar, gärna med extra växtbelysning.

4. Skola om
När plantorna vuxit till sig behöver de planteras i egna krukor. Omskolningen kan vara tålamodsprövande så dela gärna upp den på flera tillfällen.

5. Avhärda
Dina växtbebisar behöver vänja sig stegvis vid utomhusklimatet. Bär ut dem några timmar varje dag och öka tiden allt eftersom så klarar de utplanteringen bättre.

Publicerat