Hus & Trädgård

Bonn-Olles Torn

En gång i tiden fanns det en lantbrukare som av ortsborna kallades Bonn-Olle. Han bodde på en gård i stans övre regioner med en storslagen utsikt över köpingen och fjärden. Välkommen till Bonn-Olles torn.

Ett sju våningar högt torn med sex lägenheter har blivit ytterligare ett tydligt inslag i centrala Örnsköldsvik. Byggsigurd AB med samarbetspartners är på god väg att färdigställa projektet som inleddes i april förra året och som ska stå inflyttningsklart i mitten av juli.

– Vi och arkitekten ville inte åstadkomma något vanligt fyrkantigt utan lite annorlunda. Markytan var mycket begränsad och vi ville inte bygga för nära grannhusen. Målet var att bevara kulturmiljön och samtidigt göra området trevligare, berättar Byggsigurds vd; Anders Nordin.

Bonn-Olles gård är riven sedan många år tillbaka, men trappan till boningshuset finns fortfarande kvar och marken, en liten vacker park med relativt ovanliga växter spårade till Bonn-Olles dåtida odlingar. I en gräsbevuxen slänt nära Bonn-Olles hus, som i dag inrymmer Byggsigurds kontor, står nu det åttakantiga tornet med röd träfasad och utanpåliggande trapphus.

­– Med belysta lodlinjer i hörnen kommer tornet förhoppningsvis att lysa som en lykta i natten, säger Anders Nordin med ett leende.

Han räknar med att tidsplanen kommer att hålla, men erkänner att så inte är fallet med kostnadskalkylen. Den senaste tidens prishöjningar på byggmaterial gör att det inte stannar vid en kostnad nära 18 miljoner.

– Nej, det blir tyvärr dyrare än så. Men vårt mål är att Bonn-Olles torn blir ett nära-noll-energihus. Något som alla nybyggnationer borde sikta på, säger Anders Nordin.

De sex lägenheterna mäter vardera 102 kvadratmeter och har utsikt i alla väderstreck samt en morgon- och en kvällsbalkong. Från hissen stiger lägenhetsinnehavaren rakt in i sin egen hall och vid entrén i bottenvåningen finns förråd, cykelgarage och ett entrérum med pentry och gästrum.

Redan på 80-talet bar Anders Nordin och kolleger på tankar att bygga tornet. Men av olika anledningar blev det aldrig av och när planerna sattes i verket blev det omgående respons.

­– När ryktet spreds om det här bygget hörde spekulanter omgående av sig. Det gick rasande fort och vips var alla lägenheter sålda. Men det hade vi förväntat oss och blev därför inte speciellt överraskade, fortsätter Anders.

Tornet bärs upp av en mittpelare i betong och trä samt tjocka prefabytterväggar i trä, vilket inneburit ett bygge utan sedvanliga byggställningar. Lägenhetsplanen har kök, bad och extra toalett i fasta lägen medan mellanväggar och fast inredning är flexibla och har anpassats efter respektive köpares önskemål. Ett borrhål krävs för att klara värmebehovet och när 7an gör ett besök pågår borrning för bergvärme med rekordambitioner.

– Siktet är inställt på ett borrhål som mäter 360 meter. Vad jag förstår är det rekord så här långt i Örnsköldsvik, säger Anders som själv blir en av de boende i Bonn-Olles torn.

I närmare fyra och ett halvt år har han varit änkeman, vilket plågat honom. Men nu ser han fram emot en ny tillvaro och en spännande inflyttning i det åttkantiga tornet som han så länge drömt om att få bygga:

– Det känns fantastiskt bra att det här blev verklighet. 

 

Fastighetsbetäckning: Bonden 1.

Adress: Högbergsgatan 1.

Byggentreprenörer: Byggsigurd AB, Rekab Entreprenad AB.

Arkitekt: Näslund Arkitektur & Fastighet AB.

Bruttoyta: 735 kvm.

Publicerat