Utställning

Mellan tummen och pekfingret

Hans Kvam utforskar i sitt konstnärskap gränslandet mellan det synliga och det fördolda. Nu ställer han för första gången ut i Örnsköldsvik, på Galleri Lokomotiv, med vernissage på lördag 26 mars.

”Mellan tummen och pekfingret” är titeln på utställningen, och även på en av de målningar som Hans Kvam visar upp.
– För mig illustrerar titeln ganska väl det jag jobbar med, det är samma tema som jag hållit på med sedan tidigt 90-tal. Jag jobbar mycket med gränslandet mellan det synliga och det dolda, kanske det fördolda, berättar Hans Kvam.

Det handlar om ett måleri som berättar vad som sker precis på gränsen mellan att se och ana, vilket tar sig uttryck i ett abstrakt måleri – men även i form av olika porträtt, landskap och stilleben.
– Mellan tummen och pekfingret har också en koppling till luffarnas lilla tatuering som de hade just mellan tummen och pekfingret, en tatuering som de enkelt kunde dölja.

Hans Kvam, som är uppvuxen i Luleå men numera bor i Ås i Jämtland, jobbar också med experimentellt ljud, men i Galleri Lokomotiv är det måleri som gäller.
– Jag experimenterar mycket med akryl och jag gör ofta färgen med pigment direkt på pannån. Om det fungerar i lokalen funderar jag på att ha en vägg med många små målningar, som en sorts tidsresa från 2012 fram till idag. Man kan se dem som en enda stor målning.

Hans Kvam är utbildad på Östersunds konstskola, Ålsta folkhögskola, Kunst-akademiet i Trondheim samt på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han har ställt ut runt om i Sverige, och även i bland annat Chicago, London, Dundee i Skottland, Finland, Norge och Jekaterinburg i Ryssland. Nu blir det första gången han ställer ut i Örnsköldsvik och han är på plats under vernissagen i Galleri Lokomotiv på lördag 26 mars mellan 12 och 15.

Publicerat