Sport & Fritid

Nyttiga kvällar vid iskanten i Själevad

Vinter är på väg mot vår och livet på havs- och sjöisar är njutbart. Men det innebär också risker, vilket kommunen tillsammans med ideella organisationer vill ta fasta på. Därför går vecka 12 och 13 i issäkerhetens tecken.

I samarbete med föreningarna High Coast Seals, SFK Storfiskarna och Bengt Nordström, samt med stöd av Nationella Issäkerhetsrådet, arrangerar kommunens kultur- och fritids-avdelning tre vardagkvällar med issäkerhet på agendan. Torsdag vecka 12 är det vinterbad vid friluftscentralen i Själevad och tisdag och onsdag veckan därpå finns det möjligheter att prova flytoveraller och få uppdaterad information om islivräddning.

– Det är fritt fram för alla och speciellt de som saknar erfarenhet av issäkerhet. Därför uppmanar jag alla att ta med sig så många familjemedlemmar som möjligt, säger Mikael Westman.

Han är fritidskonsulent på kommunen och glad över att Örnsköldsvik är medlem i det nationella issäkerhetsrådet.

– Det tycker vi är viktigt, men tyvärr är det många kommuner som inte längre är anslutna. Vi får hoppas på en skärpning, säger Mikael som också hoppas att många tar tillfället i akt och besöker friluftscentralen i Själevad.

Varje vinter omkommer i snitt tolv människor på grund av drunkning i samband med att isen brister. Tillbud som kanske fått lyckligare utgångar om personerna i nöd varit bättre utbildade och haft tillgång till bra utrustning. På samma sjö kan isen vara tjock på vissa partier och tunn på andra. Kärnisen är oftast mörk och klar, stöpisen innehål­ler luft och är gråvit. Oavsett om det är promena­der, långfärdsskridskor, skidor eller fiske som lockar är det livsviktigt med bra iskunskaper. 

Publicerat