Nyheter/Reportage

Spindeln på Sweden Rock

Kärleken fick honom att lämna Örnsköldsvik och slå sig ned i Kristianstad. I dag är han en av få heltidsanställda på Sveriges festivalmonster Sweden Rock.
– Jag jobbar med det jag älskar, säger Niclas Persson.

För den då 19-årige Niclas Persson, född och uppväxt i Örnsköldsvik, tog kompisresan till Gran Canaria en oväntad vändning redan dag ett. Under krogkvällen hittade han sin livs kärlek i Fanny från Sölvesborg, Blekinge. 
– Det har varit vi sedan dess, säger Niclas, i dag 38, om sin sambo och mor till de gemensamma barnen Casper och Vidar. 
– När vi kramades var vi som två pussel-bitar, säger Fanny och ler. Det kändes som att komma hem. 
Ett hem som boendemässigt kom att bli Kristianstad, bara några mil från Fannys föräldrahem i Sölvesborg ­där paret knappt 20 år fyllda flyttade in en första tid. Och förutom att husera Niclas drömkvinna skulle den lilla orten Sölvesborg visa sig bjuda på mer – drömjobbet på den festival biljettföretaget Ticketmaster beskriver som en av världens mest organiserade: Sweden Rock. 
– Jag har alltid lyssnat på hårdrock, från Judas Priest till tyngre grejer, så jag jobbar med det jag älskar, säger Niclas som tidigare försörjde sig som elektriker men sedan 2017 är en av festivalens få fastanställda. 
– Vi jobbar året runt, det är det inte många som tror eftersom festivalen bara är fyra dagar. Hösten är det som vilket kontor som helst, då kommer vi med idéer och planerar. Efter jul blir det skarpt läge, då gäller det att följa planen.
I egenskap av site manager är det Niclas som ansvarar för områdets byggprojekt och logistiken med allt från tält och toalettertill mat- och varuvagnar. Med andra ord en viktig spindel i nätet för att Sweden Rock, Skandinaviens största hårdrocksfestival, alls ska fungera. 
– Jag är en planeringsmänniska, allt är ett maskineri. Under festivalen jobbar både anställda och föreningar och då gäller det att få ut rätt information. Vi hade ingen festival varken 2020 eller 2021 och i år är området 25 procent större än vanligt; så nerverna som brukar vara lugna till maj känner jag av redan nu. 
Efter en hektisk april då allt ska vara uppmätt och klart för byggföretag att göra entré på festivalplatsen är maj månaden då Niclas vanligen flyttar in hos sina svärföräldrar i Sölvesborg. En period Fanny beskriver som:
– Då Niclas går in i sin bubbla och är så inne i festivalen att jag nästan känner mig som ensamstående. Det är nästan som att vi säger ”hej då”.
– Då måste jag vara tillgänglig hela tiden, förklarar Niclas. All mejl som kommer under dagarna har jag inte ens tid att kolla förrän på kvällarna. 
I år frontar Guns n' Roses, Volbeat och In Flames banduppställningen. Att tillåta sig själv att njuta av konserterna gör Niclas dock inte – oftast.
– Det finns ingen tid till det. Eller, jag brukar försöka se några av de mindre banden, det är mest intressant. Man blir ofta överraskad. I sommar ser jag fram emot Horndal och Bombus.
Tid finns ändå till att ta emot familjen och inte helt otippat har de tajmat in en del kons- erter tillsammans.
– Sist tittade vi på Kiss, jag och Fanny och barnen. 
Längst fram?
– Ja, då gick vi längst fram. Vi har våra egna vägar dit.
Vägen hem till Örnsköldsvik har familjen numera tagit för vana att begagna ett par gånger per år, dels på sommaren och dels, som när 7an hälsar på, under blekingeskolornas sportlov. Med barnen tar Niclas igen allt han missade när han själv var ö-viksbo.
– Jag flyttade hemifrån så tidigt och uppskattade inte naturen då. Nu gör vi allt; Norrfällsviken, Ögeltjärnsberget, skridskor, vandring ... Vintern är bedrövlig i Kristianstad, det är jättetråkigt hur barnen bara får sitta inne. Att ge dem det här är rena drömmen.
– Vi älskar att vara i Ö-vik, säger Fanny. Det blir det bästa av två världar.
Efter 7ans sorti väntar under kvällen, i alla fall för inbitna örnsköldsviksbor, ytterligare en traditionstyngd aktivitet: En modomatch. Och passande nog är det Kristianstad som står för motståndet.
Vilka hejar ni på?
– Det blir nog bra vilket som, men Kristianstad, säger Fanny försiktigt.
– Neeej, Modo! kontrar både Niclas, Casper och Vidar bestämt. 
Den trio som efter tre spelade perioder slutligen fick jubla högst.


Sweden Rock i siffror (2019)
5 scener
Besökare från 63 länder
175 000 liter öl
7 ton is
3 800 personal
1 069 olika band har spelat sedan starten 1992

Publicerat