Samhällsinformation

Till dig som vill hjälpa medmänniskor på flykt

Många vill hjälpa de som flyr det krigshärjade Ukraina. Här informerar Örnsköldsviks kommun om hur du kan göra om du vill hjälpa till.

I dagarna kom besked att Migrationsverket kommer att erbjuda flyktingboende i Örnsköldsvik, i första hand i Mellansel. Ännu vet vi inte hur många ukrainska medborgare som kommer, när de kommer och inte heller hur behovet av hjälp kommer att se ut.

Det finns en god vilja från många att hjälpa till vid en kris och det syns även när det gäller det krigsdrabbade Ukraina. Många frågar hur de kan hjälpa till. Örnsköldsviks kommun vill därför klargöra att kommunen inte organiserar några insamlingar och kan inte heller ta emot eventuella erbjudanden om lediga boendeplatser.

Till dig som vill skänka saker
Om du vill skänka kläder, leksaker eller annan utrustning till de som kommer till Örnsköldsvik är rådet att vänta tills vi ser vilka som kommer och vad de har behov av. Vänd dig sedan till någon av de lokala frivilligorganisationer som engagerar sig på olika sätt.

Till dig som vill erbjuda boende
Om du vill erbjuda att någon kan bo hos dig rekommenderas att du vänder dig till någon frivilligorganisation som hjälper människor på flykt.
Om du vill hyra ut en lägenhet eller fastighet, se Migrationsverkets webbplats för information om aktuella upphandlingar av bostäder och vad som gäller i övrigt. Länk till annan webbplats.

Till dig som vill hjälpa i det drabbade området
Om du vill ge hjälp till drabbade i Ukraina eller närliggande länder, rekommenderas att du vänder dig till någon av de organisationer som kan hjälpa på plats.

Vad alla kan göra
Visa omtanke och ge ett medmänskligt bemötande.

Publicerat