Utställning

”Bill – Bill – Billikt”

Humorn är ständigt närvarande i Bill Olsons måleri. Med start nu på lördag 5 mars ställer han ut på Örnsköldsviks museum och konsthall, bland annat kan man se det längsta verk han någonsin gjort.

För Bill Olson är titlarna på de konstverk han skapar lika viktiga som själva måleriet. Titeln på hans utställning på museet – samma som rubriken här ovan – är också ett exempel på hur han leker med orden, på liknande sätt som han leker fram sina motiv.
– Titlar är det roligaste, de blir som små berättelser, förklarar Bill och vänder på ett par av målningarna han just håller på att hänga upp i museets konsthall.

”Vart i fåglarna är jag på väg nånstans?” är titeln på en, som självklart har fåglar i motivet. ”Varför göra sig till då ändå ingen bryr sig?” undrar Bill på en annan målning. En målning med hundar har titeln ”Minnas hundar och andra besökare” och det verket påminner mycket om Staffan Hallströms välkända ”Ingens hundar”.
– Jag har aldrig gjort så sparsmakat tidigare, med så vita bakgrunder. Det ska bli spännande att se vart det här tar vägen, säger Bill som också visar upp två jätteverk.

Dels en flera meter lång teckning som han gjorde live inför publik, tillsammans med ö-viksbördiga jazzpianisten Göran Strandbergs improviserande som ackompanjemang och inspirationskälla. Teckningen fick rubriken ”Bill Olson tecknar till Sandör” – läs den högt så inser du att det blir ”Bill Olson tecknar tills han dör”, vilket också har varit rubriken på flera tidigare utställningar han haft på olika platser.
– Den var väldigt tam och svartvit och jag har kolorerat den i efterhand, då jag fick privilegiet att få ställa ut här på museet och få chansen att synliggöra de stora verken under en kort tid.

Det största verket är en nära 13 meter lång vepa som tryckts med de 365 teckningar han gjorde, en per dag, till Kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014. Då ställdes alla teckningar ut på Västerbottens museum, nu kan man se hela projektet ”Bill 365°” i ett och samma verk. Mäktigt. Utställningen visas endast två veckor, till och med 19 mars.

Publicerat