Nyheter/Reportage

Insändare: Farligt på gator och torg

”Nu är det vinter och fötter och bilar slinter”... skämt åsido, nu är det en farlig tid för både fotgängare och bilister, skriver NTF Äldrerådets Lars Silverlöv.

Vi börjar med fotgängarna, särskilt vi som har kommit in i senioråldern. Nu har det kommit snö ovanpå alla isfläckar, det är jättelätt att halka och skada sig, den vanligaste skadan är brutna handleder men även axlar och ben kan lätt skadas vid ett fall men den allvarligaste skadan är ändå hjärnskakning som kan bli livshotande.
De flesta har broddar liggande hemma men många är dåliga på att använda dem. Glöm inte broddarna och om är ni inte har några, skaffa omgående.

Över till bilisterna, förutom att det är vinterväglag med längre bromssträckor, speciellt innan korsningar där isen polerats så har det kommit en massa snö och snöröjarna har inte hunnit få bort alla snöhögar och drivor som skymmer sikten. Där det vanligen är bra sikt kan det nu vara väldigt skymt. Sakta ner i tid så att du inte åker in i en korsning utan möjlighet att stanna och när ni är ute på vägarna, tänk på att det kan vara spårigt efter det ymniga snöandet.

För en skadefri vinter
NTF Äldrerådet
Lars Silverlöv

Publicerat