Nyheter/Reportage

Hallå där...

Bertil Sjöström från Ukrainahjälpen Filippus som är på väg med en hjälpsändning till Ukraina.

– Ja, jag åkte från Ö-vik i går (i söndags), just nu står vi på färjeterminalen och väntar på färjan till Gdansk. Sedan rundar vi Warszawa på väg mot ukrainska gränsen. 
Vad har ni i lasten?
– Ett stort tält med värmare, våningssängar, kläder och skor. Det ska till sommarhemmet i Lutsk dit det nu kommer flyktingar. 
Vad händer när ni är vid gränsen?
– Där kommer våra kontakter i Ukraina att lasta om och köra de sista 12-15 milen. Mer än så vet jag inte, jag har jobbat med det här i 30 år men aldrig under krigstid. Vi har gjort allt vi kan för att förbereda inför tullarna, jag hoppas att det räcker. 
Hur riskabel är den här resan?  
– Det är inte riskfritt, det är det inte. Men det fanns ingen tvekan, så länge jag kan göra något åt detta, gör jag det. Det är självklart. Men hur länge det går vet jag inte.
Hur går tankarna om det som händer i Ukraina?
– Det är otäckt, fruktansvärt. Jag får hela tiden information om vad som händer, men vi som är utanför kan aldrig föreställa oss vilken situation de är i. Aldrig nånsin. Jag har många vänner och bekanta som jag tänker på. Det är tufft.
Vad säger de?
 – Att det är hemskt. Men de kämpar för att hjälpa andra, med att ordna sovplatser till de som kommer österifrån. Nu behöver de mat, hyllorna börjar bli tomma. Till veckan lastar vi en ny trailer, förhoppningsvis med mat och elverk. Vi kommer fortsätta köra flera lastbilar i veckan så länge det är möjligt.

Publicerat