Nyheter/Reportage

Sveriges bästa bilkår

Örnsköldsviks bilkår tutar och kör som aldrig förr. Nyligen blev de utsedda till landets bästa.
– Nu är vi ännu mer taggade, säger ordförande Marléne Westman.

För fyra år sedan funderade de på att sätta punkt. Medlemsantalet var lågt och engagemanget tröt. Men styrelsen för Örnsköldsviks Bilkår tänkte om och jobbade vidare med en helt ny målsättning – att göra verksamheten roligare för medlemmarna.
En satsning som 2022 visade sig bli lyckad. Antalet medlemmar har skjutit i höjden och nyligen prisades ö-viksorganisationen av deras riksförbund till Sveriges bästa bilkår, mycket tack vare det stora trafiksäkerhets-arbete de lagt ned under fjolåret. För allmänheten har de synts på flera arrangemang för att informera om just trafik och säkerhet.
– Och vi har gjort en massa roliga saker bara för oss, säger ordförande Marléne Westman och räknar upp aktiviteter såsom bilorientering, grillkvällar och bilmärkesbingo. Vi är jätteglada och stolta över utmärkelsen.
– Den visar att Ö-vik är att räkna med, vi har varit lite av en doldis, säger kassören Gun Persson.

Örnsköldsviks bilkår är en av 49 i Sverige som tillsammans räknar in närmare 5 000 aktiva. Under gemensam flagg är de också en av landets 18 frivilliga försvarsorganisationer med särskilt uppdrag att stödja Totalförsvaret. Som medlem får den som vill utbilda sig till att utföra transportuppdrag för Hemvärnet eller, på den civila sidan, exempelvis Trafikverket, Polisen och Svenska kraftnät. Att endast delta på roliga arrangemang går dock lika bra; att inställa sig för uppdrag är inget krav, allt engagemang sker på frivillig basis.
– I Ö-vik är vi många som valt den gröna sidan, alltså Hemvärnet, säger vice kårchef Paula Holmström. Vi har hjälpt till med transporter vid skogsbränder, nu senast också med saneringsarbetet vid Husumfabriken. Jag tror att folk sett det och känt att de vill bidra. Inte minst har pandemin gjort att vi ökat i medlemmar, vi har exempelvis studiecirklar i krisberedskap. 
Inom det civila kan uppdragen handla om att köra ut reparatörer till fallna elledningar eller bistå en insnöad hemtjänst. Men det kanske festligaste gäller något helt annat.
– Vi har avtal med Melodifestivalen att köra artister och scenarbetare, det har vi gjort varje år här i Ö-vik, säger Marléne. 
– Det lustigaste var kanske när alla bodde på Elite Hotel och skulle äta fint på Stadshotellet, det blev en kort sträcka, säger Gun och skrattar. De hade väl inte koll. Förutom Alcazar, de gick i stället.

För Örnsköldsviks bilkår är nu planen att fortsätta gasa framåt.
– Vi siktar på att bli ännu mer aktiv och välkomnar fler som vill lyfta oss och komma med nya idéer. Gärna ungdomar, vi har ingen nedre åldersgräns, säger Paula Holmström.
– Den civila delen är inte lika styrd som den gröna, där finns det hur mycket som helst att göra, bara fantasin sätter gränser, säger Marléne Westman.
 

Publicerat