Nyheter/Reportage

Avkoppling Elins recept

Restriktionerna är hävda och i viss mån kan Elin Andersson, enhetschef på Medicinavdelning 1, tillåta sig själv att blicka bakåt. Rent personligen har behovet att varva ned efter jobbet varit extra stort.

Sedan pandemin spred sig globalt har det varit turbulenta år för Örnsköldsviks sjukvårdspersonal.
– De har varit utöver det vanliga, säger Elin Andersson, enhetschef på sjuk-husets Medicinavdelning 1. Viruset var nytt, vi visste inget om det och jag hade dåligt samvete eftersom jag inte hann se personalen, fråga hur var och en mådde. Det har varit mycket jobb, varje dag innebar nya rutiner att läsa in sig på och det var mycket skriverier i media om brist på skyddsklädsel i södra Sverige vilket skapade oro i arbetsgruppen. Helt i onödan, visade det sig, så det var synd att behöva lägga energi på att stilla den. 
Pandemin är dock som bekant inte över, speciellt har omikronvarianten visat sig vara extra smittsam och de senaste veckorna har patienter med konstaterad covid-19 successivt ökat i Örnsköldsvik. Elin vill därför uppmana den som känner sig sjuk att fortsätta stanna hemma.
– Annars blir vi aldrig kvitt den här situationen. Livet återgår till det normala i samhället, men inte hos oss. Just nu har vi tio covidpatienter på avdelning 1, plus andra utspridda i huset eftersom många inte söker för covid-19, det upptäcks då. Så någon med fraktur får exempelvis ligga isolerad på ortopeden. Eftersom vi inte har många enkelsalar på sjukhuset, försvinner vårdplatser för varje covidpatient. Det är snudd på fullt.
Samtidigt är Elin hoppfull om framtiden och hyllar sina kollegor.
– Jag har sett en stor arbetsmoral hos personalen, teamkänslan har verkligen stärkts. Vi har turats om att lyfta varandra olika dagar, verkligen tagit hand om varandra. Till våren hoppas jag att vi går mot ljusare tider och kan se fram emot en sommar med låg smittspridning. Att vara positiv har varit lite av en överlevnadsstrategi. 

En strategi i vilken behovet fortfarande finns att varva ned efter avslutat arbetspass och försöka få tankarna att upptas av annat än jobb. Med det har Elins stora passion för matlagning hjälpt till väsentligt. Sedan barnsben lägger hon varje vecka ned högvis med timmar i köket. 
Under pandemin har de blivit ännu fler än vanligt.
– Att laga mat är mitt sätt att koppla av. En del frågar ”hur ids du” på grund av mitt jobb, men då behöver jag ju som mest bara röra i några grytor, stå i mina egna tankar och fundera. Det har jag alltid tyckt är så himla roligt och det är viktigt att ha någonting att längta till.
Och laga mat gör hon bevisligen mycket. Den som kikar in på Elins Instagram (@elaanandersson) översköljs av bilder på maträtter av alla de slag – samtliga som onekligen ser ut att hålla hög kvalité. Inte konstigt när just matlagning kommer tvåa på listan av drömjobb strax efter hennes nuvarande. Planeringen, berättar Elin, är minst lika tillfredsställande som tillredningen eftersom hon är en ”planeringsmänniska med kontrollbehov”.
– Det är därför jag inte sökt till Sveriges Mästerkock, där får man inte veta vad som ska lagas. Men till Halv åtta hos mig har jag sökt två gånger – sist var jag en av 30 som gick till provfilmning, men jag fick lämna när det var nio kvar. Kanske är jag för tråkig. Jag är inte vidare spexig och bor kanske inte heller så speciellt till.
Lägenheten på Villagatan ska dock säljas till fördel för villalivet; samma dag 7an är på besök väntas husesyn för presumtiva köpare. Men först vankas lunch. Elin har bjudit ett par kollegor från sjukhuset att göra henne sällskap. 
– Jag tycker om att äta tillsammans. Det kommer bli mycket jobbsnack, en hel del om smittspårning. Att prata om annat, det får vi bestämma oss att försöka göra på en fredagskväll.
Vad är favoriträtten?
– Fisk och skaldjur. Min farmor gjorde alltid mycket fisk på Grisslan när jag var liten, det ger också en bättre mättnadskänsla än kött. Min absoluta favorit är röding. Just nu har jag dille på brynt smör, det har jag både på köttet och i en av såserna i dag.
Elin skriver sällan ned sina recept men exklusivt för 7an hittas dagens lunchrecept här intill. 
Hur smakar det?
– Smakrikt! Jag tror det blev lyckat. Det brukar smaka bra – gästerna brukar inte klaga.


Elins matiga sallad med vitlöksstekta haricots verts 
1 bladsallad
En halv gurka
En halv ask coctailtomater
1 burk minimajs
2 grovrivna morötter
1 bukett färsk broccoli
150 g haricots verts (stekta i olivolja/vitlök)
2 avokado
150 g smulad salladsost
1 dl rostade edamerbönor
3 fikon
Vinegrette (rapsolja, vitvinsvinäger, salladskrydda)
Citronsaft
Peppar

Kall sås med brynt smör 
2,5 dl smetana
100 g brynt smör
Salt, peppar 
(vispa ihop då smöret svalnat och är ljummet)

Vitlök & chilisås 
4 dl crème fraiche
1 dl Hellmans majonnäs
1 dl sweet chilisås
1 msk srirachasås (eller efter smak)
2 pressade vitlöksklyftor
Salt, peppar

Tomat & paprikasoppa 
2 röda paprikor
2 askar cocktailtomater
1 gul lök
Olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 ask färskost med tomatsmak
1 ask färskost med paprikasmak
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl matgrädde
0,5 dl tomatpuré
Salt, peppar
 
Stek hackad paprika och tomat med hackad gul lök i olivolja och vitlök. Koka upp grönsakerna i en kastrull med grädde och grönsaksbuljong. Tillsätt färskosten. Krydda med salt och peppar. Mixa soppan så slät du vill ha den när buljongtärningen löst upp sig och soppan puttrat en stund (5-10 min). Tillsätt vatten om du önskar soppan lösare och krydda mer efter smak.

Publicerat