Musik

Veckans platta & vinylklassiker

Dieter Ilg & Stan Getz/Charlie Byrd

Veckans platta
Dieter Ilg ”Dedication”

(ACT Music)

Tyske basisten Dieter Ilg, 60, har tagit pandemirestriktionerna på stort allvar och hans nya album är därför ett rent soloprojekt. Dieter Ilg är helt ensam med sin kontrabas i studion och när man lyssnar till de här tolv improviserade styckena känns det som att man står alldeles intill denne fenomenale basist. Man kan till och med höra honom andas. Dieter Ilg berättar att han inte förberett någonting inför inspelningarna, det handlar om ren improvisation där han skapar i nuet. Först i efterhand har han – som albumtiteln antyder – dedikerat styckena till olika personer och företeelser.
Inledande ”Rochade” tillägnar han Johann Sebastian Bach och stycket har inspirerats av Bachs Sonat Nr. 1 för soloviolin i g moll, och ”Path-26” är en hyllning till Ludwig van Beethoven – inspirerad av hans piano-sonat ”Pathétique”. Inte så konstigt med tanke på att Dieter Ilg tidigare släppt album där han helt och hållet tolkat såväl Bach som Beethoven. Här finns också dedikationer till jazzstjärnor som Nat Adderley och Charles Mingus, samt stycken som han tillägnar sin mor, vår jord och alltings ändlighet i avslutande ”No Manipulation, No Corruption”. Dieter Ilg bjuder på teknisk briljans, nyfikenhet och den musikaliska intelligens som bara kan uppnås genom lång erfarenhet. En platta som är ett måste för alla kontrabasister, men givetvis njutbar för alla med ett öppet musikaliskt sinne.

Vinylklassikern
Stan Getz/Charlie Byrd ”Jazz Samba”

60 år har gått sedan saxofonisten Stan Getz (1927-1991) och gitarristen Charlie Byrd (1925-1999) startade vurmen för bossa nova och samba i USA. Bakgrunden till albumet var att Charlie Byrd turnerat i Brasilien året innan och där kom han naturligtvis i kontakt med den här typen av musik, och han bestämde sig för att undersöka om det inte kunde gå att jazza till den lite. Byrd valde två låtar av Brasiliens bossa nova-stjärna Antônio Carlos Jobim (1927-1994) – ”Desafinado” från 1959 och ”Samba De Uma Nota So” som först spelades in av João Gilberto 1960. Båda låtarna släpptes på singel och ”Desafinado” blev en stor hit som nådde 15:e plats på Billboards poplista och plats 4 på Billboards easy listening chart.
Stan Getz vann en Grammy för Best Jazz Performance och han fastnade rejält för bossa nova och fortsatte att göra många inspelningar. Mest känd är ”The Girl from Ipanema” som Antônio Carlos Jobim skrev 1962 och först spelades in av Pery Ribeiro (1937-2012), men det var 1964 års version med Stan Getz och João Gilbertos hustru Astrud Gilberto (som fortfarande lever) som blev en jätteframgång. Förutom Getz och Byrd medverkar trummisarna Buddy Deppenschmidt och Bill Reichenback Sr. samt basisterna Keter Betts och Gene Byrd, yngre bror till Charlie. Omslaget är för övrigt en målning av Olga Albizu, från Puerto Rico, som även gjorde omslagen till ytterligare fyra Stan Getz-album.

Publicerat