Friluftsliv

Gene fornbys framtid

Vad tycker du ska hända med Gene fornby? Var med och tyck till innan kommunen tar beslut i frågan.

LÄSARFRÅGAN - Vad tycker du ska hända med Gene fornby?
Framför dina synpunkter och motivera ditt resonemang med några rader på ett mejl till redaktion@7an.se

Genesmons arkeologiska friluftsmuseum – i vardagsmun Gene fornby – uppfördes mellan 1989 och 1991 och består av tre byggnader som är rekonstruktioner av järnåldershus. Här har också arkeologiska utgrävningar genomförts från 1970-talet till 1990-talet.

Sedan 2012 är Örnsköldsviks museum huvudman för friluftsmuseet men på grund av en ansträngd ekonomisk situation för museet har de insatser som gjorts för att hålla friluftsmuseet i gott skick inte räckt till. Idag är det så kallade långhuset i störst behov av underhåll, taket är fukt-och rötskadat och bärande stolpar har drabbats av svampangrepp. Även smedjan är i dåligt skick, bland annat efter inbrott, och forngravarna har börjat växa över med sly och träd.

En utredning genomfördes under 2021 – ”Framtidsspår för Genesmons arkeologiska friluftsmuseum – av Anki Berg Kulturinformation och den tar fram tre tänkta scenarier för friluftsmuseet:

1. Bevara byggnaderna för museal verksamhet inom nuvarande organisation.
2. Utveckla området tillsammans med entreprenörer så att området kan bli en ”dragare” till Örnsköldsvik.
3. Upplåta rekonstruktionen för forskning och utveckla fornlämningen till ett pedagogiskt uteklassrum.

Utredningen innehåller kostnadskalkyler för de tre scenarierna där enbart restaureringen i scenario 1 och 2 skulle uppgå till mellan 2 och 2,4 miljoner kronor. Därtill kommer årligt underhåll på 500 000 och i scenario 1 även årliga personalkostnader för museet på 1 650 000.

Scenario 3 skulle enligt utredningen vara det minst kostsamma eftersom det innebär att byggnaderna efter genomförd forskning inte blir kvar och att markytan återställs och görs tillgänglig för andra verksamheter och aktiviteter. Väljer man att bygga ett pedagogiskt uteklassrum, tillgängligt för alla, kommer en byggkostnad på 1 miljon och en årlig kostnad (underhåll och museets egen personal) på 170 000 kronor.

Under de senaste åren har mellan 10 och 15 klasser tagit del av museets pedagogiska skolprogram på plats. Utredaren har också skickat ut en enkät till lärare och pedagoger och 17 av de 27 lärare och pedagoger som svarade uppger att de besökt friluftsmuseet en eller flera gånger med en grupp elever. 2021 avsatte Örnsköldsviks museum cirka 15 000 kronor och omkring 120 personaltimmar för underhåll av byggnader samt för pedagogisk verksamhet.

Sedan 2019 arrenderas Järnkrogen av aktivitetsföretaget Aktivator som sommaren 2021 hade stor framgång med den nya höghöjdsbanan, som man planerar att bygga ut till nästa säsong. Enligt Aktivator hade området cirka 8 000 besökare sommaren 2021.

Publicerat