Teater

Frihet, jämlikhet och nalta tro

Västerbotten för hundra år sedan. En tid av umbäranden och djupa orättvisor men också av solidaritet, utveckling och framtidstro. Tisdag 22 februari gästar Västerbottensteatern Folkan Teater med en historisk föreställning om en period som var fylld av kamp och gemenskap.

I slutet av 1800-talet växte befolkningen i Sverige samtidigt som svälten stod för dörren. Människor lämnade byarna för de växande industrisamhällena i hopp om säker försörjning men de mötte misär och utnyttjande. Missnöjet med de eländiga livsvillkoren började gro och folk samlades för att samtala, läsa och diskutera. Fram växte nya tankar – tankar om förändring och rättvisa.

I ”Frihet, jämlikhet och nalta tro” – skriven av Gunnar Eklund, Bobo Lundén och Tora von Platen – får vi träffa några av människorna som gick i täten för en utveckling som gjorde Sverige till en demokrati. Här berättas om väckelsekristna Isak som motvilligt blir strejkledare, om Frigga vars skarpa tunga häcklar alla motståndare till kvinnlig rösträtt, om hur Bengt blir nykter och upptäcker litteraturens skönhet och om Maja-Lisa – själasörjaren som jagas av myndigheterna.

Skratt, tårar, färgstarka personligheter, musik och sång utlovas – liksom nya insikter i en hyllning till de som gick före.
Lokal arrangör är Örnsköldsviks Riks-teaterförening.

Publicerat