Musik

Veckans platta & vinylklassiker

Joel Lyssarides & Al Green

Veckans platta
Joel Lyssarides ”Stay Now”

(ACT Music)

Pianisten Joel Lyssarides är på väg att bli Sveriges nästa internationella jazzstjärna. Han har tidigare släppt plattorna ”Dreamer” och ”A Better Place” och nu gör han debut hos tyska jazzbolaget ACT, där många av Sveriges främsta jazzartister redan finns. Han har med sig Niklas Fernqvist på bas och Rasmus Blixt på trummor och de inleder stillsamt och mycket vackert på korta ”As Night Let Down Its Curtain”, med Rasmus vispande på cymbalerna – en komposition som sömlöst glider över i ”Sommarsnö”, som balanserar mellan glädje och den melankoli som finns i öppningsspåret. ”Cloudberry Hill” bjuder på lysande samspel mellan Joel och Niklas i något som påminner mig om såväl Avishai Cohen som Shai Maestro. En liknelse som förstärks ytterligare på titelspåret och framförallt på den intensiva ”Gowns of Dark” där Joel flyger fram över tangenterna på ett sätt som för tankarna till Esbjörn Svensson.
Joel har en fantastisk känsla för vackra melodier som ofta har en melankoli över sig. Ungefär som stjärnbasisten, och numera skivbolagskollegan, Lars Danielsson ofta visar upp. Det här är njutningsfull pianojazztrio av yppersta kvalitet och Joel är absolut redo för den internationella jazzscenen. I november hade vi förmånen att se honom hos Perdido Jazz & Blues i Ellen Andersson kvintett, och 4 februari återkommer han tillsammans med Viktoria Tolstoy. Missa inte det.

Vinylklassikern
Al Green ”Let's Stay Together”

Fjärde albumet från soulgiganten Al Green släpptes sista januari 1972 och har alltså nyss fyllt 50 år. Det hade gått elva månader sedan förra albumet ”Al Green Gets Next To You” som rönte ganska stora framgångar, men det var med ”Let's Stay Together” som det stora genombrottet kom. Plattan toppade som nummer åtta på Billboard 200 och på soullistan blev det här den första av sex album från Al Green som hamnade på första plats, där det för övrigt låg kvar under tio veckor.
Al Green skrev eller var medkompositör till sju av de nio spåren. "I've Never Found a Girl (Who Loves Me Like You Do)" skrevs av Eddie Floyd, Al Bell och Booker T. Jones – och dessutom gör han en cover på ”How Can You Mend a Broken Heart” som The Bee Gees hade släppt åtta månader tidigare, och som blev deras första listetta i USA.
Men det var det inledande titelspåret som kom att bli Al Greens signaturmelodi, en jättehit som han skrev tillsammans med Al Jackson Jr. och Willie Mitchell. Den blev tolv år senare en jättehit igen, med Tina Turner. Al Green, som fyller 76 inom kort, var oerhört produktiv under 70-talet. Bara nio månader efter den här plattan kom ”I’m Still in Love with You” och fram till och med 1978 släppte han ytterligare åtta plattor. 1995 valdes han in i Rock and Roll Hall of Fame, och att han är en alldeles fantastisk soulsångare råder det inga som helst tvivel om.

Publicerat